Keletas auksinių dietos taisyklių

Balsas.lt

 

Nusprendėte atsikratyti papildomų kilogramų? Sveikiname! Tai nebus labai sunku padaryti, jeigu vadovausitės žemiau pateiktomis taisyklėmis. Rezultato neteks ilgai laukti: tapsite sveikesnė, lieknesnė ir linksmesnė. Auksinė sėkmės formulė – daugiau judėti ir vengti papildomų kalorijų. Disciplina ir valios stiprumas priklauso tik nuo jūsų, tačiau mes pasistengsime jums padėti keliais patarimais. 

 

1. Nemarinkite savęs alkiu.

Jeigu jūs pradėsite laikytis itin griežtos dietos, tai jos pradžioje greitai neteksite daug svorio, tačiau vėliau jį taip pat greitai susigrąžinsite, kadangi lieknėjant organizmas pradės kaupti atsargas iš kiekvienos gaunamos kalorijos. „Griežto“ lieknėjimo pasekmės gali būti labai skaudžios – sutrikusi organizmo medžiagų apykaita, vitaminų bei maistinių medžiagų trūkumas, psichologinės problemos. Prisiminkite, kad organizmas su maistu turi gauti visas jam būtinas maisto medžiagas.

Vidutiniškai per dieną su maistu turėtumėte gauti ne mažiau kaip 1500 – 1800 kalorijų.

 

2. Pradėkite sportuoti.

Geriausių lieknėjimo rezultatų pasieksite tada, jei dietą derinsite su pasirinktu sportu. 30 minučių kasdienio fizinio aktyvumo net ketvirtadaliu mažina ankstyvos mirties riziką. Jei niekada nesportavote, tai galite pradėti nuo pasivaikščiojimų. Vasara tam pats tinkamiausias metas! Be to, pasimėgaukite maudynėmis ežere ar jūroje. Tai jus ne tik atgaivins, bet ir padės stangrinti problemiškas vieteles.

 

3. Normuokite suvalgomo maisto porcijas.

Neprisikraukite į lėkštę per daug maisto. Kad šito būtų galima išvengti, rekomenduojama valgyti iš mažesnių indų. Reguliuokite maisto porcijas ir stenkitės negaminti keliems kartams, nes tada gali kilti pagunda suvalgyti papildomą porciją.

 

4. Gėrimai taip pat kaloringi.

Visi gėrimai, išskyrus vandenį, turi kalorijų. Apie tai vertėtų prisiminti net tada, kai jūsų ranka siekia stiklinės sulčių. Ar žinojote, kad stiklinė 2 proc. riebumo pieno turi tik 20 kalorijų daugiau, nei ta pati stiklinė pripildyta vaisių sulčių. O juk pienas mūsų organizmui yra daug naudingesnis.

O ką jau kalbėti apie alkoholį, kuris yra tikra kalorijų bomba. Pavyzdžiui, taurė saldaus desertinio vyno turi net 225 kcal. Primename, kad alkoholis ir dieta yra nesuderinami dalykai, nes kai jį vartojame, organizmas nustoja deginti riebalus ir pradeda skaidyti alkoholį. Tai griauna visus mūsų dietos planus ir stabdo svorio metimo procesą. Patartina atsisakyti ir įvairių gazuotų gėrimų. Vasaros metu puikiausiai jus galėtų atgaivinti žalioji arbata su ledo gabaliukais.

 

5. Atsisakykite baltų miltų produktų.

Baltą duoną pakeiskite rupaus malimo, tamsia, praturtinta sėlenomis duona. Labiausiai vertinama ruginė visagrūdė ar rupioji duona, kuri gaminama iš visaverčių grūdų. Iš savo mitybos raciono išbraukite pyragėlius, tortus, sausainius ir kitus baltų miltų gaminius.

 

6. Kartais būkite sau atlaidesnė.

Jeigu jus užvaldė kankinantis noras suvalgyti kažką skanaus, tai nebauskite savęs griežtai ir pasmaguriaukite. Žinoma, patariama rinktis iš sveikesnių desertų – želė, vaisiniai guminukai, džiovinti vaisiai, vaisiniai ledai, javainiai. Jei suvalgėte kažką iš šių skanėstų, tai pasistenkite kito valgymo metu kalorijų suvartoti mažiau.

 

7. Teikite pirmenybę ryškios spalvos daržovėms bei vaisiams.

Ryškių spalvų daržovės bei vaisiai turi didžiąją dalį antioksidantų, kurie saugo kūną nuo laisvųjų radikalų kenksmingo poveikio. Pavyzdžiui, obuoliai, brokoliai, kopūstai ir špinatai turi luteino, kuris naudingas odos hidratacijai, elastingumui ir akims. Avokadai ir žaliosios lapinės daržovės turi vitamino E, stiprinančio ląstelių membranas ir galinčio apsaugoti nuo raukšlių susidarymo. Kuo daugiau skirtingų spalvų vaisių ir daržovių ant jūsų stalo, tuo platesnė vitaminų vaivorykštė.

 

8. Rašykite lieknėjimo dienoraštį.

Tai jums padėtų jausti discipliną. Šiame dienoraštyje galite susidaryti ir visos savaitės meniu, kad kiekvieną dieną netektų sukti galvos, ką valgyti, nes valgant paskubomis ir neplanuotai papildomų kalorijų sunkiai išvengsite. Surašykite, kas jums sunkiausia laikantis dietos. Tegul dienoraštis būna jūsų dietos palydovu. Vietoj to, kad dejuotumėte savo vyrui ar draugei, kaip sunku ištverti dietą, geriau tai papasakokite dienoraščiui.