Šeštadienio receptas…

Pyragas su aguonomis, apelsinų sultimis ir šokoladiniu užpilu

Jums reikės:
250 g sviesto,
200 g rudojo cukraus,
vanilinio cukraus,
3 kiaušinių,
2 apelsinų,
apie 50 g pakepintų aguonų,
apie 400 g miltų,
kepimo miltelių,
žiupsnelio druskos.


Paruošimas:

Orkaitę įkaitinti iki 180º C.

Aguonas suberti į sausą keptuvę ir ant vidutinio karštumo ugnies, nuolat maišant, pakepinti keletą minučių ( nesudeginti, nes aguonos pasidarys karčios ).

Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi arba ištepti sviestu arba aliejumi.

Dubenyje mediniu šaukštu arba elektriniu plaktuvu išsukti sviestą, cukrų, vanilinį cukrų. Nuolat maišant, po vieną sudėti kiaušinius, nuo apelsinų nutarkuotą žievelę, supilti išsunktas apelsinų sultis, suberti pakepintas aguonas, persijotus, su kepimo milteliais ir druska sumaišytus miltus. Masę gerai išsukti, sukrėsti į kepimo formą, sulyginti viršų, dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti apie 45 – 50 min. Ar pyragas iškepęs, patikrinti mediniu smeigtuku. Iškeptą pyragą išimti iš orkaitės ir atvėsinti formoje.

Pyragą apšlakstyti šokoladiniu užpilu ir apibarstyti cukruotomis apelsinų žievelėmis.

Cukruotoms apelsinų žievelėms:

100 ml vandens,
25 g rudojo cukraus,
nuo 2 apelsinų nutarkuotų arba labai plonai supjaustytų žievelių.

Į nedidelį puodelį įpilti vandens, įberti cukraus, sudėti apelsinų žieveles ( apelsinų sultis teks išgerti arba sunaudoti kitam patiekalui ruošti ), užvirinti ir, nuolat maišant, pakaitinti apie 5 min., kol pradeda tirštėti. Apelsinų žieveles išgriebti skylėtu šaukštu ir paskleisti ant nedidelio kepimo popieriaus lakšto ( apelsinų žievelės neturėtų prilipti prie kepimo popieriaus ).

Šokoladiniam užpilui:

100 ml grietinėlės,
100 g juodojo šokolado,
1 šaukšto sviesto.

Į puodelį supilti grietinėlę, užkaitinti, bet neužvirinti.

Į kitą indą suberti susmulkintą šokoladą, sudėti sviestą, užpilti karštą grietinėlę ir palaikyti apie 1 min., kad aptirptų sviestas ir šokoladas. Tada išmaišyti ir apšlakstyti jau atvėsusį pyragą. Ant viršaus užberti cukruotų apelsinų žievelių.

Pyragą galima gardinti ir kitais užpilais arba apipilti glajumi su apelsinų ar kitų vaisių ar uogų sultimis.

Apelsinų glajui:

sirupo, likusio ruošiant cukruotas apelsinų žieveles,
1 apelsino sulčių,
1 šaukšto citrinų sulčių,
mažo šviežio imbiero šaknies gabaliuko,
150 g miltinio cukraus.

Į sirupą suberti miltinį cukrų, įmesti imbiero šaknies gabaliuką ir, nuolat maišant, virti, kol masė pradeda tirštėti. Tada nukelti nuo ugnies, supilti apelsinų ir citrinų sultis, sumaišyti, atvėsinti ir sukti mediniu šaukšteliu arba mentele, kol sutirštės. Gauta mase aptepti iškepusį atvėsintą pyragą. Pyragą palaikyti per naktį, kol apdžius glajus.

Pyragą būtų skanu valgyti su trupučiu ledų, pagardintų šviežių braškių gabaliukais.

 

SKANAUS…