Valdininkų algos turėtų būti mažinamos diferencijuotai

Vilniausdiena.lt

 

Reaguojant į profesinių sąjungų nepasitenkinimą dėl valdininkų atlyginimų mažinimo, dabar valstybės tarnautojų atlyginimo bazinį dydį siūloma mažinti ne 10, o 5 proc. – nuo 475 iki 450 litų. Tačiau daugiausiai uždirbantiems valdininkams dar iki 7,5 proc. būtų mažinami algų koeficientai. Bendri asignavimai mažėtų 10 procentų. Finansų viceministrė Ingrida Šimonytė teigia siūlomi pakeitimai leis sutaupyti planuotus 250 mln. litų.

„Buvo priimtas profesinių sąjungų siūlymas, kad labiausiai reikėtų apsaugoti tuos, kurių pajamos yra mažiausios, ir labiausiai prisidėti tie, kurių pajamos yra didžiausios. Dėl bazinės algos – rytoj Vyriausybė atšaukia tą sprendimą, kuris buvo priimtas”, – po ketvirtadienį Vyriausybėje vykusios darbo grupės posėdžio, kuriame dalyvavo ir profesinių sąjungų atstovai, žurnalistams sakė I.Šimonytė.

 

„Laikėmės pozicijos, kad bazinis dydis turi būti mažinamas. Nusprendėme dėl tam tikros papildomos diferenciacijos. Bet bendras efektas, kaip ir pradžioje buvo mūsų pozicija, – 10 proc. asignavimų mažinimas valstybės tarnybos darbo užmokesčiui”, – sakė Vyriausybės kancleris Deivydas Matulionis.

 

Premjero atstovas spaudai Ridas Jasiulionis BNS sakė, jog iki 10-os kategorijos valdininkams siūloma nemažinti pareiginių algų koeficientų, o nuo 10 kategorijos – už kiekvieną aukštesnę kategoriją atlyginimų koeficientai būtų mažinami po 0,5 proc., nuo 15 kategorijos – dar po 1 proc. Tokiu būdu 20-os kategorijos valdininko alga mažėtų 7,5 procento.

 

Taip pat siūloma mažinti valdininkų kvalifikacinių klasių dydžius – nuo atitinkamai 50, 30 ir 15 proc. iki atitinkamai 30, 20 ir 10 procentų. Kvalifikacinių klasių dydžiai lemia valdininkų gaunamus atlyginimų priedus.

 

Vyriausybė siekė, kad politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos (atlyginimo) bazinis dydis nuo rugpjūčio 1 dienos iki gruodžio 31 dienos mažėtų nuo 475 iki 430 litų.

 

Seimas praėjusią savaitę Vyriausybei grąžino tobulinti projektą, pagal kurį nuo rugpjūčio 1-osios iki metų pabaigos turėjo mažėti politikų, pareigūnų ir valstybės tarnautojų darbo užmokestis. Pagal šį projektą turėjo mažėti ir pačių parlamentarų atlyginimas.