Karšta tema: bazinės algos mažinimas atšauktas, bet, neslepiama, kad tik laikinai

Valstietis.lt

 

Vyriausybė penktadienį atšaukė, kaip ir žadėjo, nutarimą dėl bazinės algos mažinimo, kuris turėjo įsigalioti nuo rugpjūčio pradžios. Tačiau finansų ministrės portfelį besimatuojanti Ingrida Šimonytė neslėpė, kad artimiausiu metu tikriausiai prireiks vėl sugrįžti prie šio klausimo svarstymo.
Vyriausybė birželio 17 dienos nutarimu sumažino bazinę mėnesio algą dešimtadaliu nuo 128 iki 115 litų – šis sprendimas paskatino profsąjungas ketvirtadienį pradėti bado akciją.

 

Toks Vyriausybės sprendimas liečia apie 230 tūkst. žmonių ir, anot socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Dagio, turėjo įsigalioti kartu su politikų, teisėjų, pareigūnų algos bazinio dydžio sumažinimu, tačiau pastarąjį iš pirmo karto atmetė Seimas. Premjeras Andrius Kubilius prognozuoja, kad jei dabar pavyktų priimti visus sprendimus dėl iš biudžeto mokamų atlyginimų, daugiau jų nebereikėtų liesti iki 2010 metų pabaigos.

 

„Sutarėme su profsąjungomis, kad tai bus mažinimas, po kurio ilgą laiką nereikės apie jį galvoti. Dar sykį noriu priminti, kad šis atlyginimų mažinimas yra bendro plano dalis ir jeigu mes tą planą įgyvendintume artimiausiu metu, aš esu įsitikinęs, kad bent jau 2010 metus pragyventume be kokių nors didesnių galvos skausmų dėl biudžeto ir papildomų jo konsolidacijų”, – sakė A.Kubilius.

 

Vyriausybė penktadienį apsisprendė siūlyti Seimui nuo rugsėjo mėnesio sumažinti politikų, teisėjų, pareigūnų bazinės algos dydį 5 proc. iki 450 litų. Planuojama, kad toks jis liks ir 2010 metais. Valdininkams, be kita ko, bus mažinami algų koeficientai ir kvalifikaciniai dydžiai. Iš atlyginimo mažinimo šiemet valstybės biudžetas turėtų sutaupyti apie 250 mln. litų, o kitąmet – apie 600 mln. litų.

 

Valstietis.lt vakar pranešė, kad nors premjeras ir pripažino, kad Vyriausybė padarė klaidą, sumažindama biudžetininkų algas, tačiau šis apgailestavimas neatšaldė profsąjungiečių ryžto. Ketvirtadienio vidurdienį netoli Seimo pradėjo badauti 15 žmonių.

 

– Prie Seimo jau stovi badautojų palapinės, nors premjeras ir paskelbė, kad sprendimas dėl biudžetininkų algų apkarpymo buvo skubotas. Kaip vyksta bado akcija?, – naujienų portalas Valstietis.lt klausė vieno iš akcijos organizatorių, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininko Artūro Černiausko.

– Akcija tikrai prasidėjo – žmonės badauja. Bet mes dar nežinome rezultatų, kaip vyksta profsąjungiečių atstovų ir Vyriausybės derybos dėl bazinės algos dydžio mažinimo. Tiktai žinau, kad rezultatai kol kas yra labiau atitinkantys mūsų reikalavimus.

 

Taigi vieni mūsų žmonės badauja, kiti – dirba (atstovauja profsąjungoms Vyriausybės sudarytoje darbo grupėje – red. past.). Tačiau, kol mes neturėsime realiai priimtų Vyriausybės sprendimų, kurie mus tenkintų, tol bado akcija tęsis. Mes laukiam konkrečių Vyriausybės sprendimų. Iki rytojaus Vyriausybės posėdžio, beveik neabejoju, kad badausime. Leidimą rengti šią akciją mes esame gavę iki liepos 23 dienos.

 

– Kaip vyksta ši protesto akcija?

– Tai simbolinė bado akcija, kurioje dalyvauja nuo 10 iki 15 žmonių. Badautojai geria vandenį. Jie keisis kas parą. Tikimės, kad ilgai badauti neteks ir pavyks surasti su Vyriausybe abiems pusėms priimtiną sprendimą. Badauja medikai, švietimiečiai, paslaugų sferos darbuotojai, pareigūnai. Kol kas nepradėjo radikalios sausos bado akcijos, bet jei matysime, kad to reikia – ją vykdysime.

 

www.valstietis.lt