Seimas liberalizavo motinystės pašalpų skyrimo tvarką

Nuo kitų metų liepos motinystės pašalpos, kaip ir dabar, bus skaičiuojamos, atsižvelgiant į vienerių metų tėvų darbo užmokestį.

Seimas anksčiau buvo priėmęs įstatymą ir numatęs, kad nuo kitų metų liepos pašalpa turėtų būti skaičiuojama pagal dvejų metų atlyginimą.

Už tai, kad pašalpos būtų skaičiuojamos atsižvelgiant į vienerių metų darbo užmokesčio dydį, balsavo 84 Seimo nariai, o susilaikė 7 parlamentarai.

Palikti vienerių metų laikotarpį Seimas nutarė siekiant paskatinti gimstamumą ir konstatavus, kad anksčiau nustatytas dvejų metų terminas yra per ilgas, o „Sodra“ nekelia klausimo apie piktnaudžiavus.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys tvirtino, kad reikalaujant socialinio draudimo įmokas mokėti dvejus metus, labiausiai nukentės jaunos, ką tik studijas baigusios motinos, kurios nespės išdirbti tiek, kad gautų pilnavertes išmokas.

Seimas taip pat nustatė, kad viso dydžio vaiko auginimo pašalpa bus mokama tais atvejais, kai vaiką auginanti motina ar tėvas gaus pajamų pagal autoriaus sutartis už darbą, atliktą iki pirmosios vaiko priežiūros atostogų dienos.

Taip pat bus mokama visa pašalpa ir tada, kai autoriaus sutartis bus pasirašyta iki vaiko priežiūros atostogų pradžios.

Dabar tėvams, auginantiems vaiką, gavus papildomų – mažesnių už pašalpą pajamų, mokamas pašalpos ir turėtų draudžiamųjų pajamų skirtumas.

Tokia tvarka daugelio tėvų netenkina, nes jie sako gavę pajamų pagal autoriaus sutartis kur kas vėliau negu atliko darbą ir išėjo motinystės atostogų, todėl jiems nepagrįstai mažinamos motinystės išmokos.

Nuo 2011 liepos tėvams, susilaukusiems vaikų, bus galima pasirinkti, kiek laiko jie norės auginti vaiką, gaudami paramą iš valstybės – dvejus ar vienerius metus.

Jeigu šeima nutars išmokas rinktis dvejus metus, tada pirmaisiais vaiko auginimo metais išmoka sudarytų 70 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio, antraisiais – 40 proc., bet tuomet jau būtų neribojama vaiko priežiūros atostogų išėjusių tėvų galimybė dirbti – dėl papildomų pajamų nemažėtų motinystės ir tėvystės išmoka.

 

Tiems, kas nutars vaiką auginti tik metus, iš „Sodros“ bus mokama 100 proc. gauto atlyginimo pašalpa.

 

 {alfa2}