Ignalinos AE vadovybė pagudravo

Alfa.lt

Ruošiant branduolinio kuro saugyklą, Ignalinos atominės elektė institucijų, todėl procesas užtrunka per ilgai. Norėdami išjudinti darbų pradžią, uždarymo vykdytojai pirmuosius darbus – polių suleidimą į žemę – atskyrė nuo viso ypatingos saugos reikalaujančio projekto.


Kuro saugyklą pastatyti planuota iki 2008– ųjų pabaigos, bet statybų dar neįmanoma pradėti. Praėjusią savaitę po susitikimo su generaliniu rangovu „Nukem technologies“ Energetikos ministras Arvydas Sekmokas nubrėžė raudoną liniją – 2011– ųjų kovo 29– ąją saugykla turi stovėti numatytoje vietoje. Norint nevėluoti bent šį kartą, darbus reikia pradėti nedelsiant – Energetikos ministerijos duomenimis, kuro laikymas reaktoriuje kainuotų apie 200 mln. Lt per metus.

Siekdami kuo greičiau judėti į priekį, IAE vadovai ėmėsi ieškoti kitos išeities. Saulius Urbonavičius, Eksploatacijos nutraukimo tarnybos vadovas, Alfa.lt sakė, kad nuspręsta į žemę suleisti polius gruntui paruošti. „Radome sutarimą, kaip pradėti bent kažkokius darbus“, – sakė vadovas. Jis paaiškino, kad saugykla bus statoma ne ant pačių polių – pirmiausia bus išpiltas betono padas, o poliai sutankina gruntą ir jis tampa atsparesnis galimiems seisminiams judėjimams.

„Mums reikia ieškoti išeities, kaip įmanoma greičiau sumažinti atsilikimą. Su Geologijos tarnyba, Statybos inspekcija, Valstybine atominės energetikos saugos inspekcija tarėmės, ką galime padaryti, kad nenusižengiant įstatymams būtų galima pradėti statybas. Tikimės, kad pabaigus polius, jau turėsime statybos leidimą, ir jie galės lieti padą, ant kurio statys visą pastatą“, – kalbėjo S. Urbonavičius.

Leidimus statybai turi išduoti Statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos. Pasak S. Urbonavičiaus, statybos ataskaita yra suderinta taip, kaip reikalauja įstatymai. „Dabar tereikia pabaigti projekto ekspertizę, ir kai bus pateiktos išvados, tada kreiptis į Statybos inspekciją reikiamo leidimo“, – aiškino jis.
Iš reaktorių išimtas branduolinis kuras yra dedamas į išlaikymo baseinus. Tiesiogiai į konteinerius jo negalima dėti dėl tiesiogiai išsiskiriančios temperatūros – jis mažiausiai penkis metus turi išbūti vandenyje. Kasetės atvėsta, o tada jas galima dėti į konteinerius ir vėliau juos keldinti į saugyklą. IAE turi reikiamus baseinus, bet saugyklos reikia jau dabar: kuras pradėjo keliauti į baseinus nuo pat elektrinės veiklos pradžios 1982– aisiais, o baseinuose per ilgai jo laikyti taip pat negalima.