Juodžiausias šildymo sezono scenarijus pildosi

Lietuvos laukia brangiausias šildymo sezonas, mat ekspertai jau beveik neabejoja, kad dujos iki naujo šildymo sezono pradžios brangs mažiausiai 30 procentų.

Buvęs Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas prof. Vidmantas Jankauskas mano, kad, iš anksto užėmusi kategorišką poziciją, Lietuva neturėjo jokių galimybių išsiderėti mažesnę gamtinių dujų kainą iš Rusijos dujų milžinės „Gazprom“.

 

„Matau, kaip kitos šalys sunkiai derasi dėl dujų kainos formulės peržiūrėjimo, aukščiausiu lygiu kalbasi su premjeru Vladimiru Putinu, bet Rusija nelabai leidžiasi į derybas. Todėl nelabai tikiu, kad Lietuva ką nors gali pasiekti. Dujų kaina auga ir rudenį dar augs“, – nedvejodamas teigė V. Jankauskas.

 

Tuo metu banko „DnB NORD“ vyriausiasis ekonomistas prof. Rimantas Rudzkis mano, kad jokios derybos su „Gazprom“ iš esmės nevyksta. „Norint ką nors susiderėti, reikia derėtis, o ne per spaudą aiškintis. Užimta derybų pozicija – nekonstruktyvi“, – komentavo jis.

 

Praėjusią savaitę rusiškas dujas naudojantys Lietuvos šilumos tiekėjai pareiškė, kad gamtinės dujos iki naujo šildymo sezono pradžios brangs 30 procentų.

 

„Tai dar vienas rimtas signalas, kad Lietuvos laukia brangiausias ir sudėtingiausias šildymo sezonas. Gyventojai neturėtų užsimiršti – dalį vasaros atostogoms pajūryje numatytų lėšų būtų protinga atidėti žiemai“, – teigė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Vytautas Stasiūnas.

 

Jo teigimu, pastaruosius 7 metus šilumos energijos kaina Lietuvoje augo išimtinai dėl gamtinių dujų brangimo, kitos šilumos tiekimo sąnaudos nebrango. „Jeigu šiandien už savo buto šildymą mokate 600 litų, net 500 litų iš šios sumos iškeliauja į Maskvą už importuojamas gamtines dujas“, – sakė jis.

 

{diena2}