Pirmąjį ketvirtį išregistruota 1120 individualių įmonių

Alfa.lt

 

Pirmąjį šių metų ketvirtį išregistruota 1120 individualių įmonių, o dar 426 pertvarkytos į uždarąsias akcines bendroves. Apie tai Seimo Ekonomikos komiteto narius, svarsčiusius Individualių įmonių įstatymo pataisas, trečiadienį informavo ūkio viceministras Arnoldas Burkovskis. Pasak jo, dabar šalyje yra 62 tūkst. individualių įmonių, o 19 tūkst. yra likviduojamos.

 

Seimui pateiktomis pataisomis individualią įmonę siūloma leisti steigti supaprastintu būdu – naudojant iš anksto patvirtintus pavyzdinius nuostatus. Pask A.Burkovskio, tokia lengvata galėtų naudotis tik tos įmonės, kurios užsiimtų nelicencijuojama veikla.

 

Tuo tarpu Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas Vytautas Nekrošius išsakė pavojus, gresiančius verslininkams, kurie registruos pavyzdinius įmonės nuostatus. Pasak jo, registruojant bus tikrinama, ar nuostatai atitinka reikalavimus, bet verslininkui nebus išaiškinti pavojai dėl įmonės valdymo ir atsakomybės, kurie jam gali grėsti individualią įmonę registravus pagal pavyzdinius nuostatus.

 

„Jeigu esi rimtas verslininkas, turi turėti ir rimtus įmonės nuostatus“, – sakė V.Nekrošius. Jis kėlė klausimą, kas atsakys už individualių įmonių, kurių įstatai bus pavyzdiniai, padarytus pažeidimus ar nuostolius.

„Tai perkeliama ant valstybės pečių“, – sakė V.Nekrošius.

 

Jeigu Seimas pataisas priimtų, individualios įmonės galėtų savo nuostatų atitikimo įstatymams nebetvirtinti pas notarus, kas dabar yra privaloma.
Pataisomis siekiant sumažinti su individualių įmonių steigimu ir jų registravimu Juridinių asmenų registre susijusią administracinę naštą bei pagerinti verslo sąlygas.