Žmonės bijo surašinėtojų

Baimindamiesi, kad po namus šią savaitę pradėję vaikščioti surašinėtojai nebūtų apsimetę sukčiai, klaipėdiečiai nusprendė jų į namus neįsileisti, todėl patys masiškai plūsta į surašymo vietą.

Antrasis visuotinio gyventojų surašymo etapas, kai surašinėtojai ėmė belstis į žmonių būstų duris, prasidėjo šį antradienį.

 

„Jau antrą dieną pas mus netyla telefonai, žmonės labai aktyviai domisi surašymu. Ir pastebėjome, jog klaipėdiečiai labai pageidauja, kad pas juos surašinėtojai neateitų, jie patys nori atvykti susirašyti“, – vakar teigė Klaipėdos teritorinės statistikos valdybos viršininkė Gražina Sebeckienė.

 

Surašymo vieta Klaipėdoje yra viena – būtent ši valdyba, esanti Taikos prospekte.

 

Statistikos valdybos darbuotojai aktyviai reagavo į plūstančias žmonių minias, todėl iškart pasistatė tris stalus ir ėmė aptarnauti tuos, kuriems, atvykus į surašymo vietą, tenka palaukti eilėje.

 

„Manau, netrukus reikės dirbti ir po darbo valandų, kad surašytume kuo daugiau pas mus ateinančių žmonių“, – prognozavo G.Sebeckienė.

 

Ji pastebėjo, jog gyventojai tikrai bijo, kad surašinėtojais gali apsimesti ir sukčiai.

 

Norėdami nuo jų apsisaugoti klaipėdiečiai skambina Klaipėdos teritorinės statistikos valdybos darbuotojams ir teiraujasi surašinėtojų, kurie ateis į jų namus, pavardžių.

 

„Jų mes tikrai nesakome, nes galbūt skambina sukčiai ir paskui tomis pavardėmis prisidengs. Todėl iš tokių skambinančiųjų pasiimame jų telefonų numerius, kad surašinėtojai galėtų pasiskambinti ir susitarti dėl susitikimo. Noriu pabrėžti ir tai, kad surašymas telefonu neatliekamas“, – teigė G.Sabeckienė.

 

Klaipėdoje į žmonių būstų duris beldžiasi 223 surašinėtojai. Trečdalis jų yra Darbo biržoje registruoti bedarbiai, baigę specialius mokymus. Likusieji – įvairaus amžiaus ir lyties žmonės.

 

Visuotinio gyventojų surašymo antrasis etapas tęsis iki gegužės 9 d.

 

Apie surašymą

 

Gyventojus surašinėtojai lankys darbo dienomis ne vėliau kaip iki 21 val., savaitgaliais – iki 20 val. Kitu laiku ir per Velykas (balandžio 24–25 d.) surašinėtojai gyventojų nelankys.

 

Surašinėtojas privalo parodyti darbo pažymėjimą.

 

Darbo pažymėjimas turi būti patvirtintas Teritorinės statistikos valdybos antspaudu ir su oranžine ryškios spalvos juostele (ne skarele ar šalikėliu), ant kurios yra surašymo ženklas ir baltos spalvos užrašas „Surašymas 2011“.

 

Surašinėtojas turi tamsiai žalią arba pilkšvą (su žalsvais šonais) portfelį su užklijuotu surašymo ženklu.

 

Surašinėtojas neskambina gyventojams, neprašo surašymo lapo klausimų atsakyti telefonu.

 

Surašinėtojas neklausia apie banko sąskaitas, santaupas, pinigus, neprašo banko sąskaitų numerių ar slaptažodžių, neprašo jokių pinigų už ką nors susimokėti ar aukoti, nereklamuoja ir neparduoda jokių paslaugų ar prekių.

 

Surašymo lape yra tik klausimas apie pragyvenimo šaltinį, kuriame pasirenkamas vienas ar keli atsakymai iš pateiktų variantų (darbo užmokestis, pensija, pašalpa ir pan.).

 

 

{diena2}