Išaiškintas nelegalus degalų prekeivis Mažeikiuose

VTV.LT

 

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos Telšių skyriaus pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl Mažeikiuose registruotos bendrovės direktoriaus A. P. veiklos.Jis įtariamas klastojęs dokumentus ir neteisėtai realizavęs daugiau nei 120 tonų įvairių naftos produktų. Pirminiais duomenimis, naftos produktais prekiaujanti Mažeikių bendrovė per šešis šių metų mėnesius valstybės biudžetui nesumokėjo daugiau nei 100 tūkstančių litų akcizo ir pridėtinės vertės  mokesčių.

 

Nustatyta, jog Mažeikiuose veikiančios bendrovės direktorius A. P. susitardavo su ūkininkais, kad jie bendrovei atiduotų dyzelino, skirto žemės ūkiui, kvotas. Po to bendrovės vadovas, panaudodamas žymėto dyzelino kvotas, įsigydavo kurą ir jį nelegaliai perparduodavo degalinių savininkams. Išaiškinta, kad mažeikiškis, iš anksto susitaręs su degalinių savininkais, dalį bendrovei priklausančio benzino ir dyzelino realizuodavo su apskaitos dokumentais, dalį –  be jokių dokumentų.

 

Vengiant įtarimų dėl gabenamų naftos produktų, bendrovės vairuotojui dokumentai buvo išduodami visam gabenamam naftos produktų kiekiui, o supylus degalus į degalinių talpyklas, suklastotos sąskaitos būdavo grąžinamos į Mažeikius. FNTT Telšių apskrities skyriaus pareigūnai išaiškino, kad daugiausia nelegalaus dyzelino buvo parduodama penkiose Kaune ir jo rajone veikiančiose degalinėse.

 

FNTT Telšių apskrities skyriaus pareigūnai vykdytos operacijos metu iš Mažeikių bendrovės vairuotojo, gabenusio neapskaitytus degalus, kartu su suklastotais dokumentais paėmė ir 25 tūkstančių litus. Įtariama, kad pinigai buvo skirti sumokėti už nelegalius degalus.

 

Šiuo metu teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje minėtasis A. P. kaltinamas dokumentų klastojimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu,  neteisėta komercine veikla.

 

FNTT Telšių apskrities skyriaus pareigūnai tiria jau ne pirmą faktą, kai naftos produktais prekiaujančios bendrovės neteisėtai prekiauja žymėtu dyzeliniu kuru.
Ikiteisminis tyrimas pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius (sukčiavimas, dokumentų klastojimas, apgaulinga apskaita, neteisingų duomenų pateikimas) tęsiamas toliau. Tyrimui vadovauja Telšių rajono apylinkės prokuratūra. Už galimas nusikalstamas veikas A. P. gresia laisvės atėmimo bausmė iki 8 metų.