Nuo ryt elektra gyventojams pinga 2 ct, kitiems vartotojams – 5 ct

ATN.LT

 

Elektros tarifas nuo liepos grįžta į 2008-ųjų lygį. Nuo liepos 1-osios elektra šalies gyventojams pinga 2 centais už kilovatvalandę (kWh), o kitiems vartotojams – vidutiniškai 5 ct/kWh su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM). Pasak energetikos ministro Arvydo Sekmoko, elektra pinga pirmą kartą per 16 metų. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininko Virgilijaus Poderio teigimu, šį sykį kainos labiau mažėja pramonei ir stambiesiems vartotojams, nes iki šiol buitiniai vartotojai buvo iš dalies subsidijuojami verslo.

 

Galimybė sumažinti elektros kainą atsirado dėl to, kad atpigo elektros gamyba. VKEKK aiškinimu, perdavimo ir skirstomiesiems tinklams sumažinus sąnaudas, elektros energijos perdavimo tarifas sumažėjo 0,2 ct/kWh (be PVM), skirstymo – 1,43 ct/kWh (be PVM), o elektra antrąjį šių metų pusmetį visiems vartotojams vidutiniškai pinga 4 centais už kilovatvalandę (su PVM).

 

Nuo šių metų elektros kaina gyventojams padidėjo 4 ct/kWh (su 19 proc. PVM), o įmonėms ir organizacijoms, gaunančioms elektrą iš vidutinės įtampos tinklų, kaina didėjo 2,6 ct/kWh (be PVM), iš žemosios įtampos – 2,8 ct/kWh (be PVM). Dabar gyventajai, naudojantys elektrą vienos laiko zonos tarifu, už kilovatvalandę turi mokėti 37 centus, turintys elektros virykles – 33 centus.

 

Nuo liepos 1 d. gyventojai, atsiskaitantys pagal vienos laiko zonos tarifą, už elektrą mokės 35 centus už kilovatvalandę, naudojantieji elektrines virykles – 31 centą. Kaina keisis ir gyventojams, atsiskaitantiems pagal dviejų laiko zonų (dienos ir nakties) tarifus, atitinkamai jie mokės 40 ir 23 centus. Pagal laiko zonas mokantiems ir turintiems elektrines virykles gyventojams kaina atitinkamai bus 34 ir 20 centų.

 

Lietuvoje yra daugiau kaip 1 mln. 500 tūkst. vartotojų. Buitiniai vartotojai sudaro apie 95 proc. visų vartotojų. Per 2008 m. gyventojai suvartojo 2785 mln. kWh elektros energijos. Tai sudaro apie 28 proc. viso šalyje vartotojams parduoto elektros energijos kiekio.

 

Didžiausia pramoninė elektros energijos vartotoja šalyje yra bendrovė „Mažeikių nafta”, kuri per 2008 metus suvartojo beveik 500 mln. kWh elektros energijos.

 

www.atn.lt