Seimas priešinasi politikų ir valdininkų algų mažinimui

Vilniaus.diena.lt

 

Seimas antradienį grąžino tobulinti įstatymo projektą, pagal kurį nuo rugpjūčio 1-osios iki metų pabaigos turėjo mažėti politikų, pareigūnų ir valstybės tarnautojų darbo užmokestis.  Vyriausybė siekė, kad politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos (atlyginimo) bazinis dydis nuo 2009 m. sausio 1 d. iki 2009 m. liepos 31 d. būtų 475 litai, o nuo 2009 m. rugpjūčio 1 d. iki 2009 m. gruodžio 31 d. – 430 litų.

Pagal šį projektą turėjo mažėti ir pačių parlamentų atlyginimas. Tačiau antradienį po pateikimo už tokį siūlymą balsavo 25 parlamentarai, prieš buvo 12, o 17 susilaikė. Kadangi visiškai jį atmesti balsų neužteko, projektas grąžintas Vyriausybei tobulinti.

Už politikų, teisėjų, pareigūnų ir valstybės tarnautojų algų mažinimą nebalsavo ir nemaža dalis valdančiųjų partijų atstovų. Įstatymo pataisą teikusi Vyriausybė teigė, kad atlyginimus mažinti reikia atsižvelgiant į valstybės biudžeto finansines galimybes.

Anot Vyriausybės, ši įstatymo pataisa gali turėti ir neigiamų padarinių. Sumažinus pareiginės algos bazinį dydį, sumažės įmokos į Valstybinio socialinio draudimo fondo, Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetus, taip pat sumažės pajamos į nacionalinį biudžetą nuo gyventojų pajamų mokesčio.

Tačiau projektą Seime pateikęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys teigė, kad „taupymo sričių nėra tiek daug”. Anot jo, šis valstybės tarnautojų uždarbio mažinimas „beveik adekvatus atlyginimų mažėjimui privačiame sektoriuje”. „Iki šiol gana saikingai mažinome atlyginimus”, – teigė jis.

Tuo metu opozicijos atstovai abejojo ekonomine tokios siūlymo nauda. „Reikėtų žiūrėti, kiek žmogui lieka. Kai kam valstybės tarnyboje jau gal ir 1000 litų nesieks (darbo užmokestis – BNS)”, – nuogąstavo socialdemokratas Edvardas Žakaris.