Elektra brangs 4 ct

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) vienašališkai nustatė gamtinių dujų bei elektros energijos kainas – nuo kitų metų elektra brangs 4 ct/kWh, o dujų kainos – apie 30 proc.

 

Jei nuo kitų metų liks galioti 18 proc. tarifas, vienkainiu tarifu atsiskaitantys vartotojai mokės 36 ct, jei 19 proc. – 37 ct už kilovatvalandę.

 

Kitiems vartotojams elektra turėtų kainuoti 2,5 ct/kWh brangiau.

 

Komisija nepritarė elektros energijos kainos augimui iki 40 ct buitiniams vartotojams. Jau vasaros pradžioje Komisija siūlė kainų skaičiavimo metodikos pakeitimus, kad kitiems metams nedidėtų perdavimo ir skirstymo paslaugų kainos.

Komisija pripažino, kad elektros energijos kaina gali didėti tik dėl elektros energijos gamybos brangimo. Tačiau prasidėjus teisminiams ginčams Komisijos iniciatyva buvo užslopinta.

 

Komisijos pirmininko V. Poderio teigimu, šiandienos sprendimas įgyvendino dalį Komisijos siekių keisti elektros energetikos sektoriaus kainodaros principus, todėl ateinančiais metais gyventojų išlaidos elektros energijai turėtų sumažėti apie 80 mln. litų, iš kitų vartotojų elektros energijos perdavimo ir skirstymo įmonės negaus dar apie 130 mln. litų.

 

VKEKK apsisprendė ir dėl kitų metų dujų kainos – buitiniams vartotojams dujos turėtų brangti nuo 23 iki 30 proc.

 

Gyventojams, per metus sunaudojantiems mažiau nei 800 m³ dujų, kaina didės nuo 1,62 Lt/m³ iki 2,10 Lt/m³ arba beveik 30 proc.

 

„Lietuvos dujos“ šią kainą buvo prašiusios didinti iki 2,24 Lt/m³.

 

Komisija nepritarė AB „Lietuvos dujos“ suskaičiuotoms gamtinių dujų kainoms, nes, pasak V.Poderio, radikaliai pasikeitus ekonominėms sąlygoms, bendrovė prognozavo per aukštą gamtinių dujų importo kainą ir net 10 proc. darbo užmokesčio augimą.

 

Komisija, remdamasi šiais argumentais, konstatavo, kad AB „Lietuvos dujos“ lapkričio pabaigoje paskelbtos kainos buvo suskaičiuotos klaidingai, o įmonei nurodytų klaidų neištaisius, Komisija jas nustatė vienašališkai.

 

Vidutiniškai gamtinių dujų kainos didės 26 proc. Komisija, nepritarusi AB „Lietuvos dujos“ prašymui, buitiniams vartotojams sutaupė apie 30 mln. litų.

 

„Lietuvos dujos“ prieštarauja Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) nustatytoms kainoms ir žada sprendimą skųsti teismui.