Seimas svarstys lengvatinio PVM taikymą vaistams ir knygoms

VTV.LT

 

Seimas svarstys lengvatinio PVM tarifo taikymą vaistams, knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams. Finansų ministras Algirdas Gediminas Šemeta pateikė Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo poros straipsnių projektą. Nutarta projektui po pateikimo pritarti ir svarstyti jį ypatingos skubos tvarka.Siūloma lengvatinio 5 proc. PVM tarifo taikymą iš Privalomo sveikatos draudimo fondo lėšų kompensuojamų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių tiekimui ir lengvatinio 9 proc. PVM tarifo taikymą knygų ir neperiodinių informacinių leidinių tiekimui pratęsti iki 2010 m. gruodžio 31 d.

 

Aiškinamojo rašto duomenimis, nuo 2009 m. liepos 1 d. pratęsus lengvatinio 5 proc. PVM tarifo taikymą vaistų ir medicinos prekių teikimui Lietuvos Respublikos valstybės biudžetas 2009 m. netektų apie 63 mln. Lt, o 2010 m. – apie 156  mln. Lt pajamų. Nuo 2009 m. liepos 1 d. pratęsus lengvatinio 9 proc. PVM tarifo taikymą knygų ir neperiodinių informacinių leidinių tiekimui Lietuvos Respublikos valstybės biudžetas 2009 m. netektų apie 3,8  mln. Lt, o 2010 m. – apie 9 mln. Lt pajamų.

 

Nuo 2009 m. sausio 1 d. įsigaliojus Pridėtinės vertės mokesčio įstatymui Lietuvoje taikomas 19 proc. dydžio standartinis PVM tarifas. Be to, šiuo įstatymu buvo panaikintas lengvatinių PVM tarifų taikymas, išskyrus kelias laikinas išimtis: numatyta, kad iki 2009 m. birželio 30 d. kompensuojamų vaistų ir medicinos prekių tiekimas bus apmokestinamas taikant lengvatinį 5 proc. PVM tarifą, o knygų ir neperiodinių informacinių leidinių tiekimas – taikant lengvatinį 9 proc. PVM tarifą.

 

Nuo 2009 m. liepos 1 d. vaistų ir medicinos prekių bei knygų ir neperiodinių informacinių tiekimas turėtų būti apmokestinamas PVM bendra tvarka, t.y. taikant standartinį PVM tarifą.