"One Man Show"

Krepšinis.net

 

Nors krepšinis yra komandinis žaidimas, tačiau jame netrūksta individualių pasiekimų. Sakoma: „vienas lauke – ne karys”, bet kartais, tas „vienas karys” padaro tokį reginį, kad daugiatūkstantinė minia klykia ir ploja iš susižavėjimo, arba raunasi nuo galvos plaukus, negalėdama patikėti tuo kas vyksta prieš jų akis!

Kadangi Nacionalinėje krepšinio lygoje kasmet žaidžiama daugiau nei 1000 rungtynių, joje varžosi išskirtiniai krepšinio talentai ir atletai, nenuostabu, kad pasitaiko ir daugiausiai tokių „vieno žmogaus šou”.

Verta prisiminti keletą šių išskirtinių individualių pasirodymų ir surikiuoti juos į Top 10:

10. Michael Jordan / 63 taškai atkrentamosiose / NBA atkrentamųjų varžybų rekordas, kurį MJ pasiekė 1986 m. ir kuris nepagerintas iki šiol. Taip žemai dešimtuke šis pasiekimas atsidūrė todėl, kad Bulls visgi pralaimėjo tas rungtynes. “Show” visgi turi pasibaigti laimingai, juk MVP irgi tik išskirtiniais atvejais gauna pralaimėjusios komandos žaidėjas.

 

 

 

9. Jason Kapono / 25 taškai finale / Jasono Kapono 2008 metų pasirodymas snaiperių konkurse buvo vienas iš įspūdingiausių per šio konkurso gyvavimo istoriją. Negana to, kad jis antrus metus iš eilės tapo nugalėtoju, bet dar ir finale surinko 25 taškus iš 30 galimų, pakartodamas C. Hodges rekordą. Nepamirškite, kad NBA tritaškio linija yra 75 cm toliau ir jis tai atliko ne šiaip pirmame etape, o pačiame finale, būtent dėl to jis ir yra  įtrauktas į dešimtuką! 

 

 

 

8. Kobe Bryant / 12 tritaškių – 9 iš eilės / Vienas iš įspūdingesnių pasirodymų Kobe repertuare – 12 tritaškių per vienerias rungtynes ir 9 iš kurių jis pataikė iš eilės. Tuo metu Kobe pagerino NBA rekordą, tiesa dabar šio rekordo bendrasavininkas yra D. Marshalas, kuris taip pat vienų rungtynių metų pelnė 12 tritaškių. Tačiau Kobe dešimtuke todėl, kad sugebėjo įmesti net 9 kartus iš eilės! Galima paminėti, kad mūsų Arvydas Macijauskas, dar atstovaudamas Lietuvos Rytui, per treniruotę iš 100 mestų tritaškių yra įmetęs 92. Ir, anot rezultatą skaičiavusių komandos draugų – 56 iš eilės.

 

 

 

7. Spudd Webb / 171 cm ir Slam Dunk titulas / Mažiausias krepšininkas kuriam kada nors pavykę laimėti šį titulą. Žmonės žinojo, kad jis sugeba dėti, bet kad jis išspardys užpakalį titulą ginančiam Dominique Wilkins? Vau! Spudd šuolis iš vietos, tuo metu siekė šiek tiek virš vieno metro. Ir nors dabar turime daug mažaūgių puikiai dedančių į krepšį, nepamirškime, kad jis tai padarė 1986 m. ir būtent dėl jo pastangų ir atsirado naujieji Nateai Robinsonai!

 

 

 

6. Reggie Miller / 8 taškai ir 8,9 s. / Įsivaizduojate kaip jūsų palaikoma komanda pirmauja 6 taškais likus 18 sekundžių ir staiga… Staiga vienas krepšininkas per 9 sekundes viską apverčia aukštyn kojomis! Tai ką patyrė tuo metu New York Square Garden arenoje susirinkę sirgaliai, galėtume įsivaizduoti tik prisiminę Žalgirio pralaimėjimą Maccabi 2003 m. po neįtikėtino D. Sharpo metimo… Tiesa, visiems labiausiai įstrigo būtent tai, kaip Reggie pelnė 6 taškus iš eilės. Tai pamatysite įsijungę žemiau esančią nuorodą. O 7 ir 8 tašką Milleris pelnė baudos metimais.

 

 

 

5. Magic Johnson / Naujoko MVP pasirodymas / 42 taškai, 15 atkovotų kamuolių ir 7 rezultatyvus perdavimai – neblogi skaičiai, kaip naujokui NBA finale? Visi žinojo, kad Magic turi didžiausią šypseną NBA ir, kad jis moka daryti šou, bet ką jis sugeba iš tikrųjų, jis parodė būtent tada, kai komandai to reikėjo labiausiai. Kai traumą patyrė komandos lyderis, ir dabar jau visų laikų rezultatyviausias NBA krepšininkas – K. Abdul-Jabaras, Magicas priėjo prieš kitas rungtynes ir paprašė trenerio leisti jį susitikimą pradėti centro pozicijoje… Treneris nusijuokė, bet žaidėjo prašymą išpildė. Kuo viskas baigėsi žinome patys!

 

 

 

4. LeBron James / 25 taškai iš eilės / Tikriausiai vienas įspūdingiausių pasirodymų atkrentamųjų varžybų istorijoje. Savąjį šou “Karalius” pradėjo ketvirtojo kėlinuko pabaigoje ir baigė įspūdinga pergale po 2 pratiesimų, kurio metu 25 paskutinius komandos taškus pelnė jis vienas! Beje iš paskutinių 30 komandos taškų, LeBronas pelnė net 29! Nėra net ką pridurti, pasižiūrėkite patys:

 

 

 

3-2. Wilt Chamberlain & Kobe Bryant / 100 & 81 / Visų laikų rezultatyvumo rekordas ir šiais laikas nesuvokiamas rezultatas… Kaip sakė M. Bibby: „radau brolio žinutę: Kobe 81 taškas! – na ir mažvaikis, pagalvojau, kompiuterinius žaidimus vis dar žaidžia”. Mano manymu šie du skaičiai ir pasiekimai rašomi kartu, nes Wiltas pasiekė NBA rekordą, kurio niekas jau tikriausiai nepakartos… Bet tai, ką padarė Kobe, sudrebino širdį.  Kobe pasirodymas ir yra 21-mojo amžiaus “100”! Žinoma, Wilto rekordas įspūdingesnis, nes jis jį pasiekė be tritaškių, nors ir visapusiškai padedamas komandos draugų. Deja, filmuotos medžiagos apie šį legendinį pasirodymą nėra, nes rungtynės buvo transliuojamos tik per radiją.

 

 

 

 

 

1. Tracy McGrady / 13 taškų – 35 sek. / Nežinau kaip jums, tačiau šis T-Mac pasirodymas atrodo labiausiai vertas būti pirmu. Tai nebuvo nei finalas, nei lemiamos rungtynės, bet atiduočiau bet ką, kad tik galėčiau išgyventi tą ekstazę, kurią patyrė iš salės, susilaikę ir neišėję Houstono sirgaliai. Komanda juk likus žaisti 50 sekundžių atsilikinėjo 10 taškų! Nors pagalvojus ir mes esame išgyvenę kažką panašaus, kai Jasikevičius paleido savo tritaškių seriją į JAV krepšį 2004 m. Olimpiadoje. Mano pirmoji vieta – T-Mac:

 

 

 

Štai ir visas  Top 10.  Jei kas nors turi pasiūlyti savo mėgstamą, – visada prašom.