Kubilius neatmeta, kad gali tekti mažinti ir pensijas

Alfa.lt

 

Premjeras Andrius Kubilius, anksčiau kartojęs, jog pensijų mažinimas – kraštutinė priemonė, tokios galimybės nebeatmeta. Vyriausybės vadovas sutinka svarstyti ir išklausyti koalicijos partnerių pasiūlymus dėl PVM mažinimo, tačiau ir toliau laikosi nuomonės, jog PVM mokestis turi būti padidintas. A. Kubilius žada „beveik Nobelio premiją“ tam, kas pasiūlys „lengvus vyriausybės išlaidų mažinimo sprendimus.“

 

„Nesakau, kad mažinsime [pensijas], bet reikia svarstyti visus variantus. Jų nėra daug. Yra išlaidų mažinimas ir pajamų didinimas. Ir išlaidų mažinime lengvų išlaidų nebėra“, – paklaustas apie galimybes mažinti pensijas, žurnalistams sakė premjeras.

 

A. Kubilius kartoja, jog reikia apsispręsti, ar „imamės tvarkyti savo finansus iš tikrųjų rimtai, net jei reikės imtis skausmingų priemonių“. Esą TVF siūlo per porą metų pasiekti papildomą viešųjų finansų konsolidaciją iki 7 proc. BVP ribose.

 

„Per artimiausius porą metų reikia sumažinti deficitą maždaug 7 mlrd. litų. Jei kas turi realių pasiūlymų, kad deficitas sumažėtų 7 mlrd., aš sveikinu ir galime kalbėtis, bet keliomis mažomis priemonėmis, neliečiant esminių išlaidų ir neliečiant pajamų dalies, mes nieko nepasieksime. Tą pastebi TVF“, – priminė premjeras, o tam, kas pasiūlys „lengvus sprendimus“ pažadėjo „beveik Nobelio“ premiją, – „Bet žinau, kad tokių pasiūlymų nebus.“

 

Premjeras atmeta priekaištus, esą mąstydamas strategiškai nebemato paprasto žmogaus problemų: „Matau visus žmones ir žinau, ką reikštų, jei nesiimtume strateginių veiksmų. Pažiūrėkite į Latviją, Islandiją. Kaip tik tai reikia matyti. Per didelius darbus nematyti mažų problemų, bet labai skaudžių. Per mažas problemas nepamačius didelių iššūkių, tos mažos problemos gali virsti didelėmis.“

 

Bado akcijomis prie Seimo grasinančioms profesinėms sąjungoms A. Kubilius siūlo galvoti ir apie savo atsakomybę dėl Lietuvą užklupusio sunkmečio.

 

„Jiems sakau, kad ir jos [profesinės sąjungos] turi prisiimti atsakomybę už situaciją Lietuvoje. Jos kažkada kovojo už didesnius atlyginimus ir tą pasiekė. Gal ir mes nebuvome įžvalgūs, kur eina Lietuva. Todėl dabar turime tokią situaciją. Jei profsąjungos nori, kad Lietuvai būtų blogiau, jos gali rinktis ir tokį [protesto] kelią“, – sakė A. Kubilius.

 

Premjeras pasiryžęs ketvirtadienį susitikti su profesinių sąjungų lyderiais ir išklausyti jų pasiūlymus.

 

„Sutinku svarstyti viską, jei kas pasiūlys, kaip sutaupyti lygiai tokią pat viešųjų finansų išlaidų sumą, kokią dabar mes siūlome mažindami bazinį atlyginimą“, – pridūrė A. Kubilius.