Ar mes ne per daug priklausomi nuo „Google“?

ITŽINIOS.LT

 Ką pirmiausia darote, kai jums reikia surasti informaciją internete? Neabejoju, kad dauguma iš jūsų paminės paieškos sistemą „Google“. Bet „Google“, iš tiesų, jau seniai yra ne tik paieškos sistema, o didžiulė kompanija, turinti labai daug internetinių servisų ir savo teikiamomis paslaugomis įsiliejo į mūsų gyvenimus, mums to net nejaučiant. O dabar įsivaizduokime, kas būtų, jei vieną dieną „Google“ tiesiog nebeliktų…

 

 

Paieška

Žodžiai „gūglinti“ arba „gūglė“ jau pamažu tampa įprasti internautų šnekamojoje kalboje, o tai reiškia, kad paieška internete asocijuojasi būtent su „Google“. O jei šios paieškos sistemos nebūtų? Kas tada? Tektų prisiminti seniai pamirštą „Yahoo Search“ arba „MSN“, bet mirgančios reklamos ir krūva siūlomų paslaugų tikrai baidytų. Be abejo, galima bandyti ir naująją „Microsoft“ kompanijos sukurtą paieškos sistemą „Bing“, tačiau jos paieškos rezultatai dar tikrai ne patys geriausi, ypač kalbant apie lietuvišką internetą. Taigi, verdiktas – paprastos, greitos ir efektyvios „Google“ paieškos tikrai pasiilgtumėte.

 

El.paštas

Kažkada internete pasirodžius el.pašto paslaugai, tai buvo šiokia tokia revoliucija. Vėliau pasirodė programos, skirtos patogiai dirbti su paštu (Outlook, Thunderbird) – tai buvo dar vienas žingsnis į priekį. Dar po kiek laiko pasirodė „Gmail“ ir visiškai pakeitė mūsų požiūrį į el.paštą. Visų pirma, pamiršome apie tai, kad el.pašto talpa gali būti ribota (paprastai žmonės neužpildo nei 20 procentų savo „Gmail“ dėžutės). Be to, pats pašto valdymas tapo daug patogesnis. Pritaikę pažangias JavaScript technologijas, „Google“ programuotojai sukūrė labai interaktyvų pašto peržiūros langą. Be to, paštas susietas su tokiomis sistemomis kaip „Google Talk“ (pokalbiams) ir „Google Docs“, per kurią galima atidaryti prisegtas prie laiškų bylas. Jei „Gmail“ staiga pradingtų, tai, manau, būtų didelis žingsnis atgal.

 

„Youtube“

Taip taip, nenustebkite. Šis garsiausias videofilmukų portalas priklauso būtent kompanijai „Google“. Jame saugomas milžiniškas kiekis filmuotos medžiagos pačiomis įvairiausiomis temomis. Jei norime išmokti groti gitara tam tikrą dainą, pažiūrėti seną mėgstamą vaizdo klipą arba pamatyti geriausius mėgstamo NBA žaidėjo karjeros momentus – visa tai nesunkiai rasite „Youtube“. Be to, čia integruota patogi vaizdų paieška, panašių filmukų rodymo sistema, komentarai, reitingai, asmeniniai kanalai ir dar daug visko. Be abejo, „Youtube“ nėra vienintelis toks portalas rinkoje, tačiau neabejotinai pirmauja ir jam išnykus, manau, praeitų ne vieneri metai, kol koks nors kitas tinklapis užimtų tokią pačią dominuojančią poziciją.

 

„Google Maps“ ir „Google Earth“

Mažiau paplitę, bet ne mažiau reikalingi servisai. Lietuvoje mes turime analogą maps.lt, kurio informacija yra iš tikrųjų net tikslesnė nei „Google Maps“, tačiau jei planuojame kelionę į užsienį, tai yra patogiausias ir bene tiksliausias įrankis kelionės maršruto išankstiniam planavimui. Kitas pritaikymas yra konkrečių objektų parodymas žemėlapyje – kiek tinklapių naudoja skiltyje „Kaip mus rasti“ nuotrauką būtent iš „Google Maps“? Taip pat žemėlapiai gali būti įdedami į įvairius tinklapius: nekilnojamojo turto, turizmo ir kt.

 

„Google World“?

Šie visi minėti įrankiai, kaip ir dar keliasdešimt čia nepaminėtų, dirba tokiu principu, kad jums tereikia susikurti vieną „Google“ Paskyrą (Google Account), ir tada su ja galėsite naudotis visais servisais: jau minėtais „Gmail“, „Youtube“, „Google Maps“, taip pat „Google Reader“, „Google Analytics“, „Google Webmaster Tools“, „Google Groups“ ir dar begale kitų. Negi jums nepanašu į tai, kad ši kompanija dominuoja šiuolaikiniame internete ir jos siūlomi įrankiai mums tiesiog tapo įprasti? Kokybiški, efektyviai veikiantys ir dažniausiai nemokami – jie visi yra dalys vienos didelės šeimos, pavadinimu „Google“. O jūs ar galėtumėte lengvai išsiskirti su šia šeima?

 

www.itzinios.lt