"Naminukės fabrikas Plungėje dirbo be atliekų

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai tebetvenkia „naminukės” upelius, iš Žemaitijos tekančius į Šiaulius. Birželio 9 d jie tikrinti turimos informacijos, padedami kolegų iš Telšių apskrities policijos, į Plungės rajono miškus šiemet vyko jau trečią kartą. Kaskart krūmų ir medžių apsuptuose vienkiemiuose rasti naminės degtinės fabrikai buvo didžiuliai, bet jų pajėgumai, kaip juokauja pareigūnai, labai panašūs. Tačiau kiekvienąkart daug mačiusius kriminalistus vis kas nors nustebindavo.

 

Štai kovo 27 d. 68 metų T.P. sodybos, patenkančios į Žemaitijos nacionalinio parko teritoriją, prieigose jie aptiko eglišakėmis užmaskuotą žeminę, kurioje kriminalistai rado apie 5 tonas raugo ir apie 200 litrų „naminukės”. Šokiravo tai, kad vanduo gaminamai produkcijai atšaldyti, taip pat, manoma, ir raugui paruošti buvo gumine žarna pumpuojamas iš netoliese esančios purvinos pelkės.

 

Birželio 3 d. Alsėdžių seniūnijoje esančiame Krapštikių kaime vienos sodybos ūkiniame pastate jie aptiko bravorą, kuriame buvo taip pat penkios tonos raugo ir 170 litrų jau pagaminto„ugninio” vandens. Gamybos procesą prižiūrėjo čia dirbantis, tačiau šioje sodyboje negyvenantis 20-metis Kalvarijos gyventojas D.E. Ūkiniame pastate policijos pareigūnai rado dar ir žaliavos, naudojamos „velnio lašų” gamybai: 8 maišus miltų, 12 kg mielių, keletą maišų cukraus. Čia pareigūnus nustebino kitas dalykas – nuo pievų, esančių netoli sodybos kylantis ūkas ir atsklindantis nemalonus kvapas. Pasirodo, ten rūgo tiesiog pievoje pilami žliaugtai ( raugo atliekos).

 

Birželio 9 d. šiauliečiams, užtikusiems naminės degtinės fabriką Jurgaičių kaimo sodyboje, staigmena buvo kaimo žmonių išmoningumas, kurio rezultatas – naminės degtinės gamybos procesas be atliekų. Šis procesas vyko ant upelio kranto sukonstruotoje juodo celofano palapinėje. Pareigūnai čia rado Plungės miškų bravorams būdingo pajėgumo fabriką – 5 tonas raugo ir 150 litrų jau pagaminto alkoholio.

 

Ugnį po didžiuliu katilu kurstė sodyboje negyvenantis tik „dirbti” čia atvykstantis 24 metų Grumblių kaimo gyventojas M. J. Raugo atliekos buvo nešamos netoli celofano palapinės įrengtame garde kriuksinčioms sodybos šeimininkų kiaulaitėms. Nuo tokio pašaro jos auga ir pučiasi tarsi ant mielių. Taigi naminės degtinės gamybos procesas vyko visai be atliekų.

 

Šiaulių pareigūnai radinį perdavė kolegoms iš Plungės, kurie dėl neteisėto namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų gaminimo ir laikymo pradėjo ikiteisminį tyrimą.

www.infomazeikiai.lt