Skelbdamas krizės pabaigą Kubilius pajuokavo

Alfa.lt

Premjeras Andrius Kubilius interviu „Žinių radijui“ sakė, kad vyriausybė sieks išlaikyti ne didesnį nei 5 proc. biudžeto deficitą, nes ekonominė padėtis nėra optimistiška. Jis taip pat pripažino, jog skolintis tarptautinėse rinkose Lietuvai nėra lengva, o į mūsų euroobligacijas užsienyje žiūrima įtartinai.

 

 

„Biudžeto deficitas yra teorinė, nors ir labai svarbi problema valstybės gyvenime. Deficitas reiškia, kad išlaidos viršija pajamas, o galimybės skolintis tarptautinėse rinkose iki šiol buvo menkos. Negalime atsipalaiduoti, turime sekti deficito parametrus. Svarbu išaugoti deficitą ne didesnį nei 5 proc., gali tekti dar kartą peržiūrėti biudžetą“, – sakė premjeras. Anot jo, vyriausybė netrukus ketina išleisti euroobligacijas, bet nežino ar jos bus populiarios tarptautinėje rinkoje.

 

„Situacija sudėtinga, nors kai kurios kitos Centrines Europos šalys platino euroobligacijas. Problemų mums kelia sudėtinga ekonominė kaimynų latvių padėtis.Užsienyje, tarptautinėse rinkose retai skiria Lietuvą nuo Latvijos ar Estijos“, – aiškino A. Kubilius.

 

Jis prasitarė, kad visuomenės nuomonės apklausos, kurios rodo, jog žmonės dar laukia padėties blogėjimo – nedžiugina. Esą žymūs ekonomistai tikina, kad ekonomikos atsigavimas priklauso ir nuo visuomenės lūkesčių.

 

„Buvau kaltinamas, kad kalbu per daug pesimistiškai, dabar kaltinama, kad esu optimistas“, – kalbėjo premjeras, prisiminęs anksčiau savo skelbtą krizės pabaigos datą.

 

Esą jis šią datą (birželio pabaigą) pasakė juokaudamas ir norėdamas žmonėms priminti, kad Lietuvos skolinimosi reitingai gerėja, todėl turėtume pradėti stotis ant kojų.

 

„Ekonomika priklauso nuo lūkesčių ir vartojimo. Norėčiau paraginti vartoti, bet aš suprantu jų (žmonių) baimę. Lietuviai atsargūs, bijo nudegti. Mes labai priklausomi nuo didžiųjų eksporto rinkų, o Vokietija ir Rusija, pagrindinės mūsų eksporto partnerės, išgyvena nelengvus laikus“, – sakė vyriausybės vadovas.

 

Jis prisipažino, kad Lietuva neturi aiškios eksportų rinkos politikos, sunkiai sekasi ieškoti naujų rinkų. Tiesa, pasak premjero, dabar tam skiriama daug dėmesio, mėginama prasibrauti iki turtingų arabų rinkų. Jis prasitarė, kad Lietuva viena pirmųjų Europoje galvoja suteikinėti eksporto kreditus tam panaudodama ES lėšas.

 

Premjerą nuliūdino „Tranparency International“ tyrimas, kuris parodė, kad lietuviai labai dažnai linkę duoti kyšius. Esą tai blogiausi duomenys Europoje ir vieni blogesnių pasaulyje. A. Kubilius tikino, kad vyriausybė kovoja su korupcija, „bet ne viskas priklauso tik nuo valdžios, daug lemia ir visuomenės įpročiai, mentalitetas“.