Pagerbtas žuvusiųjų "Air France" lėktuvo katastrofoje atminimas

Valstietis.lt

Paryžiaus Dievo Motinos katedroje trečiadienį įvyko gedulingos ekumeninės pamaldos už žuvusiuosius per lėktuvo katastrofą virš Atlanto, nusinešusią 228 žmonių gyvybes. Jose dalyvavo keleivių ir įgulos narių, kurie buvo paslaptingai dingusiame „Air France” lėktuve, skridusiame iš Rio de Žaneiro į Paryžių, giminaičiai ir draugai.

 

Pagerbti žuvusiųjų atminimo atėjo Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy su šalies pirmąja ponia Carla Bruni-Sarkozy, buvęs prezidentas Jacquesas Chiracas, ministras pirmininkas Francois Fillonas ir kiti žymus šalies politikai. Didelė minia susirinko prie Katedros pasiklausyti pamaldų, kurios buvo transliuojamos per garsiakalbius.

 

Per pamaldas buvo perskaitytas popiežiaus Benedikto XVI laiškas. Pamaldose taip pat buvo Prancūzijos oro bendrovės darbuotojų. Arkivyskupas Andre Vingt-Trois perskaitė Antoineo de Saint-Exupery (Antuano de Sent Ekziuperi), kuris dingo per žvalgybos skrydį virš Viduržemio jūros 1944 metais, knygos „Mažasis princas” ištrauką.

Ši katastrofa – didžiausia Prancūzijos civilinės aviacijos istorijoje ir didžiausia pasaulyje po 2001 metų lapkričio, kai „American Airlines” nukrito Kvinso rajone Niujorke. Tada žuvo 265 žmonės.

 

Laineris sudužo tikriausiai ne dėl sprogimo.

Brazilijos gynybos ministras Nelsonas Jobimas teigė, jog mažai tikėtina, kad 228 žmones skraidinęs Prancūzijos oro bendrovės „Air France” nukrito Atlanto vandenyne dėl sprogimo. Zonoje, kur buvo aptiktos lėktuvo nuolaužos, pastebėta didelė degalų dėmė, o tai „reiškia mažą gaisro arba sprogimo tikimybę, tačiau tai tik hipotezė”, nurodė jis.

N.Jobimas turėjo omenyje, kad greitai užsiliepsnoję reaktyvinių lėktuvų degalai būtų sudegę, jeigu lėktuve būtų kilęs gaisras arba sprogimas. „Šiaip ar taip, kol kas nėra galimybės nustatyti, dėl ko įvyko katastrofa”, – pridūrė jis.

Paieškos tęsiamos 200 kilometrų spindulio zonoje į šiaurę nuo Brazilijai priklausančių San Pedro ir San Paulo salų, kur nukrito „Air France” lėktuvas. Ši paieškų zona yra apie 1 000 kilometrų nuo Brazilijos šiaurės rytinės pakrantės, tačiau lėktuvas sudužo salyną skalaujančiuose Brazilijos teritoriniuose vandenyse.
447-uoju reisu skridęs „Air France” lėktuvas nukrito pirmadienį paryčiais, kai skrido virš Atlanto vandenyno iš Rio de Žaneiro į Paryžių.

Pradėta ieškoti lainerio „juodųjų dėžių”, kurios padėtų nustatyti šios nelaimės priežastį, tačiau ekspertai pesimistiškai vertino galimybes rasti šiuos įrenginius vandenyno dugne apie 3-4 kilometrų gylyje.

 

www.valstietis.lt