Naujoji Lietuvos prezidentė – D.Grybauskaitė

Vtv.lt

„Pagal šiuo metu gautus išankstinius duomenis Prezidente išrinkta Dalia Gybauskaitė“, – skelbiama Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) svetainėje. VRK paskelbė, kad gauti balsavimo duomenys iš visų 2035 rinkimų apylinkių.  Naujausiais duomenimis, Dalia Grybauskaitė surinko 68,17 proc. rinkėjų balsų.
Antroje vietoje socialdemokratų iškeltas kandidatas į prezidento postą – Algirdas Butkevičius. Pasitikėjimą juo išreiškė 11,70 proc.  rinkėjų.

 
„Tvarkos ir teisingumo“ kandidatas Valentinas Mazuronis surinko 6,09 proc., Valstiečių liaudininkų sąjungos garbės pirmininkė Kazimira Danutė Prunskienė – 3,91 proc., „darbietė“ Loreta Graužinienė – 4,04 proc., Lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis – 4,69 proc., atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas – 0,66 proc. balsų.

VRK duomenimis, iki 19 valandos prezidento rinkimuose balsavo 44,28 proc. rinkėjų (be išankstinio balsavimo).

Iš anksto prezidento rinkimuose savo politinę valią pareiškė 5,12 proc. rinkėjų.

Prezidento rinkimų įstatymas skelbia, kad išrinktu laikomas tas kandidatas, kuris pirmą kartą balsuojant ir dalyvaujant ne mažiau kaip pusei visų rinkėjų, gavo daugiau kaip pusę visų rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų. Jeigu rinkimuose dalyvavo mažiau kaip pusė visų rinkėjų, išrinktu laikomas tas kandidatas į Prezidentus, kuris gavo daugiausia, bet ne mažiau kaip 1/3 visų rinkėjų balsų.

Naujosios prezidentės inauguracija vyks liepos 12 dieną.