Vienos dienos išvykos siūloma nelaikyti komandiruote

 

Teisingumo ministerija parengė Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuo siūloma nelaikyti tarnybine komandiruote darbuotojo vienos dienos išvykos darbo tikslais Lietuvos ribose ir taip sutaupyti dienpinigiams skirtas lėšas.


Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, tarnybine komandiruote laikomas net ir vienos dienos valstybės tarnautojo ar darbuotojo išvykimas iš nuolatinės darbo vietos atlikti tarnybinio pavedimo, už kurį privalu mokėti dienpinigius ir tais atvejais, kai darbuotojas neišvyksta toliau Lietuvos ribų. Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, papildomai mokėti už tai, kad darbuotojas darbo metu visai dienai išvyksta į kitą miestą neracionalu. „Jei darbuotojas visą dieną fiziškai nebūna nuolatinėje darbo vietoje, bet yra tame pačiame mieste – dienpinigiai nemokami, tad kodėl juos reikėtų skirti tuomet, kai jis išvyksta už to miesto ribų? Vienadienė išvyka neturėtų būti laikoma komandiruote, o už ją turėtų būti mokamas įprastas darbo užmokestis. Pakeitus dabar galiojančią tvarką, būtų sutaupoma nemažai valstybės lėšų“, – sako R. Šimašius. Ministras pabrėžė, kad siūlyme kalbama tik apie dienpinigių nemokėjimą, o visos darbuotojo turimos išlaidos išvykos metu turėtų būti apmokamos įprasta tvarka.

Siūloma tvarka padėtų ne tik taupyti, bet ir supaprastintų tokių išvykų įforminimo procedūrą. Projekte siūloma nustatyti, kad darbuotojo tarnybinis pranešimas ar prašymas išvykti iš nuolatinės darbo vietos būtų patvirtinamas įstaigos vadovo ar jo įgalioto asmens rezoliucija, o ne kiekvieną kartą pasirašant įsakymą ar potvarkį dč to. Tokiu būdu gerokai sumažėtų institucijos administracinė našta, greičiau vyktų išvykų suderinimo procesas.

Teisingumo ministerijos siūlymu, ši tvarka turėtų galioti visoms valstybės institucijoms, tačiau tuo pačiu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai siūloma įvertinti, ar būtų tikslinga analogišką tvarką įtvirtinti ir privataus sektoriaus tarnybinių komandiruočių išlaidų apmokėjimo sąlygas reglamentuojančiuose teisės aktuose.

 

 

www.infomazeikiai.lt informacija.