Šiemet gyventojai teisingų elektroninių deklaracijų teikė daugiau

 

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI prie FM) informuoja, kad šiemet mokesčių mokėtojai, remiantis preliminariais duomenimis, pateikė per 914 tūkst. gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) deklaracijų. Inspekcija sulaukė 59 tūkst. turto deklaracijų bei beveik 540 tūkst. prašymų skirti paramai iki 2 proc. sumokėtos GPM sumos.


„Šiemet GPM deklaravimo procesas vyko sklandžiai. Džiugu, kad institucija, siūlydama plačiai prieinamą elektroninio deklaravimo paslaugą, ne tik palengvino deklaravimo procesą (klaidingų deklaracijų sumažėjo 7 proc.), bet ir sumažino išlaidas deklaracijų apdorojimui bei saugojimui, nes elektroninių deklaracijų apdorojimas, remiantis praėjusių metų duomenimis, yra triskart pigesnis nei popierinių“, ā€“ pastebi VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

VMI primena, kad deklaruoti pajamas ar skirti paramą elektroniniu būdu galėjo ir asmenys, neturintys namuose kompiuterio ar interneto prieigos, nes VMI sėkmingai bendradarbiauja su Viešųjų interneto prieigos taškų asociacija, turinčia per 800 taškų visoje Lietuvoje.

Šiuo metu 427 tūkst. mokesčių mokėtojų, teisingai užpildžiusių GPM deklaracijas ir jas pateikę elektroniniu būdu, jau susigrąžino per 284 mln. litų GPM permokos. Pajamas deklaravę gyventojai iš viso prašo grąžinti apie 418 mln. litų GPM permokos už 2008 m. įsigytą kompiuterį su programine įranga arba interneto prieiga, įmokas, sumokėtas už gyvybės draudimą, aukštojo mokslo studijas, pensijų fondus ar palūkanas už kreditą gyvenamajam būstui įsigyti. Praėjusiais metais pateikusiems deklaracijas grąžinta 401 mln. litų GPM permokos.

„Šiemet, siekdama palengvinti deklaravimo procesą, VMI mokesčių mokėtojams sukūrė elektroninį pagalbininką – „Elektroninį vedlį“, kuris interaktyviai žingsnis po žingsnio parodė, kaip peržiūrėti, patvirtinti, parsisiųsti ar užpildyti pajamų deklaraciją ir padaryti kitus su deklaravimo procesu susijusius veiksmus, todėl deklaracijų pildymas bei pateikimas mokesčių inspekcijai tapo dar greitesnis ir paprastesnis“, ā€“ sako S. Aliukonytė-Šnirienė.

Pasak jos, visos priemonės, lengvinančios elektroninių deklaracijų pateikimą, paskatino gyventojus jų teikti daugiau: šiemet iš visų 914 tūkst. pateiktų deklaracijų, preliminariais duomenimis, 86 proc. yra elektroninės. Praėjusiais metais atitinkamai iš 822 tūkst. pateiktų deklaracijų, 84 proc. buvo pateikti naudojantis Elektroninio deklaravimo sistema.

Mokesčių mokėtojai elektroniniu būdu šiemet pateikė ir 6 proc. daugiau prašymų pervesti paramą iki 2 proc. GPM paramai. Beveik 27 proc. jų pateikta elektroniniu būdu.

VMI primena, kad norintys susigrąžinti GPM permoką gyventojai teikti ir tikslinti deklaracijas gali dar 5 metus. Pateiktų prašymų pervesti paramą po gegužės 4 d. VMI nebepriima.

 

 

www.infomazeikiai.lt