Lieknumas – būdas parodyti savo vertę?

 

 

„Jau treti metai ir vis ta pati liga – anoreksija. Antidepresantų nebegeriu, bet be vaistų gydytojai gyventi neleidžia. Suprantu, kad sveriu per mažai ir kad mėnesinės aplanko kas du ar tris mėnesius, bet už viską svarbiausia išlaikyti mažą svorį ir liekną kūną.“ Tokie pasakojimai sklando įvairiuose interneto puslapiuose, dienoraščiuose, o juos perskaičius dar prasmingesnė atrodo gegužės 6-oji, diena be dietų.


„Vieni badauja, kiti – persivalgo, dar kiti intensyviai sportuoja, sportą kaitaliodami su badavimu. Priemones žmonės renkasi pagal savo būdą, bet vis dėlto lieknas, liesas kūnas moterims, o raumeningas – vyrams išlieka prioritetu“, – paskutines dešimties metų lieknėjimo tendencijas nupasakojo Vilniaus valgymo sutrikimų centro psichologė-psichoterapeutė Ilona Kajokienė.

„Valgymo sutrikimai – jau apibrėžta liga, psichikos sutrikimas. Tai nervinė anoreksija, nervinė bulimija, persivalgymas ir vėmimai susiję su psichologiniais veiksniais“, – vardijo psichologė-psichoterapeutė. Anot jos, valgymo sutrikimų gydymo Lietuvoje situaciją blogina tai, kad gydomi tik pilnamečiai asmenys.