Pretendentas į Prezidentus diskutavo su Mažeikiškiais


Penktadienį Mažeikių kultūros centre mūsų rajono gyventojai susitiko su kandidatu į Lietuvos Respublikos Prezidentus, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininku Algirdu Butkevičiumi, Seimo nariais Stanislovu Giedraičiu, Juozu Oleku, Birute Vėsaite, Marija Aušrine Pavilioniene, Jonu Jagminu. Kandidatas į Prezidentus pristatė savo rinkiminę programą, atsakė į mažeikiškių klausimus.


Valdžia mėgaujasi gąsdinimu
Nemažą darbo Vyriausybėje patirtį turintis A. Butkevičius įsitikinęs, kad dabartinė valdančioji koalicija, Vyriausybė per ilgai aiškinasi vadovavimo valstybei peripetijas, per giliai paniro į diskusijas apie ekonominės krizės „graužiamą“ biudžetą, pernelyg mėgaujasi visuomenės gąsdinimu.

 

„Gąsdinimas – pats silpniausiais būdas, siekiant pateisinti save. Gąsdinama tada, kai trūksta kompetencijos. Manau, jau dabar valstybė, savivaldybės, Sodra, Privalomo sveikatos draudimo fondas ir apskritai visi mūsų šalies žmonės pajuto tos nekompetencijos ir naktinės mokesčių reformos rezultatus“, – sakė buvęs finansų ir susisiekimo ministras.

 

A. Butkevičiaus teigimu, niekada negalima ekonomikos skatinimo pradėti nuo mokesčių reformos. Būtina ieškoti išmintingų sprendimų, leisiančių „amortizuoti“ neigiamas ekonominės krizės pasekmes mūsų šalies gyventojams, rasti būdų, kaip padėti žmonėms išgyventi sunkiu ekonominiu laikotarpiu. Siekiant išvengti tokių skaudžių klaidų, kokias padarė dabartinė valdančioji koalicija, reikėję nors truputį pastudijuoti kitų šalių, kur kas anksčiau pajutusių ekonominę krizę, patirtį, jų priimtus sprendimus.

„Nereikia pulti iš naujo išradinėti dviračio. Kur kas geriau pasinaudoti kitų šalių patirtimi ir nusistatyti prioritetines kryptis. Visi gerai žinome, kad krizė prasidėjo bankininkystės sektoriuje. Tai reiškia, kad yra didžiulis piniginių resursų stygius. Vadinasi, svarbiausias valdančiosios koalicijos ir Vyriausybės uždavinys – surasti būdų, leisiančių pritraukti piniginius resursus“, – teigė A. Butkevičius.

Bendradarbiauti su verslo įmonėmis
Pasak kandidato į Prezidentus, tiek Vyriausybė, tiek savivaldybės turi gerai žinoti, kokia situacija yra versle, kaip gyvena įmonės, kokia jų ekonominė, finansinė padėtis.

„Ypač savivaldybės turi labai glaudžiai bendradarbiauti su jų teritorijoje veikiančiomis įmonėmis. Pirmiausia reikia žinoti, kurias iš jų labiausiai paveikė ekonominė krizė, ieškoti galimybių kuo greičiau joms padėti, galbūt kai kurias reikėtų atleisti nuo mokesčių. Kita vertus įmonių vadovai turėtų įsipareigoti išlaikyti darbo vietas, žmonėms garantuoti pajamas“, – ragino A. Butkevičius.

Vyriausybė privalo kuo atidžiau parengti ekonomikos skatinimo planą. Viena iš galimų priemonių – mokesčių reforma, skatinanti ekonomiką, o ne ją žlugdanti. Būtent pastarąją, anot kandidato į Prezidentus, naktiniuose posėdžiuose priėmė dabartinė valdančioji koalicija. Jis įsitikinęs, kad didžiulė klaida buvo panaikinti pridėtinės vertės mokesčių lengvatas šviežiai ir šaldytai mėsai, žuviai, vaistams.

„Panaikinus lengvatas, žmonės vyksta apsipirkti į Lenkiją. Ten išveža pinigus, palieka mokesčius. Mūsų valdžia privalo skatinti gyventojų savigarbą, padaryti viską, kad mums visiems pirmiausia rūpėtų pirkti Lietuvos gamintojų produkciją. Privalome galvoti apie savo gamintoją ir savo vartotoją. O mes dažnai būname pernelyg liberalūs, kai kada dėl to turime galėtis“, – apgailestavo socialdemokratas.

Milijardas – pensijoms didinti
Susitikimuose su šalies gyventojais A. Butkevičiaus dažnai klausia, kur dingo rezervinis milijardas litų iš „Sodros“ biudžeto?
„Augant prekių ir paslaugų kainoms, privalėjome didinti pensijas. Tam tikslui ir buvo panaudotas tas milijardas. Manau, kad būtų nusikaltimas prieš žmones laikyti sukauptą ir užšaldytą pinigų rezervą, kai tuo tarpu kylą prekių, paslaugų, šildymo, elektros energijos kainos, o žmonėms teisintis, kad pinigus laikome blogesniems laikams. Tai yra mokesčių mokėtojų pinigai! Gyventojai mokesčius moka tam, kad kažkokią grąžą ar naudą iš valstybės gautų. Per socialinę sritį, sveikatos apsaugą ar švietimą. Niekas nesuteikė teisės Seimui ar Vyriausybei kaupti mokesčių mokėtojų pinigus“, – sakė Socialdemokratų partijos pirmininkas.

A. Butkevičius nepritaria ir dabartinės valdžios priimtai daugiabučių namų renovacijos programai. Esą pasirinktas klaidingas ir neįgyvendinamas kelias. Buvo parengta visai kita, ekspertų ir ekonomistų išdiskutuota renovacijos programa, tačiau kažkodėl ja nebuvo pasinaudota.

 

www.infomazeikiai.lt informacija.