Gamtos švarinimo akcija suvienijo per penkis tūkstančius Mažeikių rajono gyventojų

 

Balandžio 17-18 dienomis Mažeikių rajone vykusiose akcijos „Darom 2009“ gamtos švarinimo talkose dalyvavo daugiau kaip penki tūkstančiai rajono gyventojų. Talkose aktyviai dalyvavo ir miesto, ir kaimo mokyklos, darželiai, įmonės, įstaigos, organizacijos ir pavieniai rajono gyventojai.
Akcijos dalyviai buvo aprūpinti būtiniausiomis priemonėmis – maišais ir pirštinėmis. Šiukšlės surinktos iš pakelių, vandens telkinių pakrančių, miškų, parkų, kitų viešų vietų.

 

Likus dar gerokai laiko iki akcijos, daugelis įstaigų, įmonių ir organizacijų jau buvo pasiskirstę tvarkomas teritorijas. Mažeikių rajono savivaldybės administracijos darbuotojai ėmėsi tvarkyti miesto paplūdimį-poilsiavietę, Ventos upės pakrantes, Mažeikių verslininkų asociacijai priklausančių įmonių darbuotojai, drauge su jaunaisiais sportininkais ir skautais – Juodpelkio parką, Turistų klubas – Vadaksties pakrantes bei K. Jagmino kapą, Senamiesčio pagrindinė mokykla – Senamiesčio parką, renginių aikštę ir karių kapines, Merkelio Račkausko gimnazija – Sodų kelią, Jaunųjų gamtininkų stotis – pakeles į Laižuvą, Jaunieji policijos rėmėjai – Sveikatingumo taką ir t. t.

Lopšelių-darželių „Eglutė“, „Buratinas“ ir „Žilvitis“ kolektyvai ne tik sutvarkė Sodų g. skverą, bet ir įsipareigojo jį prižiūrėti ištisus metus. Aštuonių ugdymo įstaigų, dalyvaujančių gamtosauginių mokyklų programoje, atstovai, drauge su paminklosaugos, aplinkos apsaugos bei valstybės sienos apsaugos specialistais tvarkė Jautakių piliakalnį. Talkas organizavo beveik visų kaimų bendruomenės.

Po talkos žymiai švaresni pasidarė miškai. Čia plušėjo ne tik miškininkai, bet ir medžiotojai. Daugelis jų į pagalbą pasitelkė ir šeimos narius.
Gražių iniciatyvų sulaukta iš gyventojų. Palmos ir Viktoro Bugnevičių į talką sukviesti Birutės ir V. Kudirkos gatvių gyventojai rinko šiukšles Didžlaukių durpyne; Alma Paulauskaitė suorganizavo būrį vietos gyventojų, švarinusių autobusų apsisukimo aikštę Vytauto gatvės gale bei pamiškes; Margarita Jasinskienė vadovavo gyventojams, susirinkusiems tvarkyti Melioratorių parkelio, Milda Vėlavičiūtė į talką subūrė Svirkančių kaimo jaunimą.

Kad akcija vyktų sklandžiai daug pastangų įdėjo seniūnai ir jų pavaduotojai, koordinavę talkų organizavimą seniūnijose. Kai kurie talkininkai dirbo ir penktadienį, ir šeštadienį. Tarp jų būtų galima suskaičiuoti nemažą būrį mokytojų, penktadienį dirbusių su vaikais, o šeštadienį – kartu su kolegomis, kaimynais ar bendraminčiais. Kiek talkininkai surinko šiukšlių, kol kas neaišku, kadangi surinkta daug ir vežėjai šiuo metu jas tebeveža į Jėrubaičių sąvartyną (Plungės r.).

Akciją Mažeikių rajone organizavo Savivaldybės administracijos specialistai, seniūnai, UAB „Mažeikių komunalinis ūkis“, Telšių regioninio atliekų tvarkymo centro, Medžiotojų ir žvejų draugijos atstovai, Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Mažeikių rajono agentūros ir Valstybinės sienos apsaugos tarnybos Šiaulių rinktinės Mažeikių užkardos, Mažeikių miškų urėdijos pareigūnai. Aktyviausiems talkų organizatoriams bei dalyviams bus padėkota balandžio 25 d., šeštadienį, Savivaldybės kultūros centre vyksiančioje Žemės dienai skirtų renginių uždarymo šventėje „Išbudinkim Žemę iš miego“.

 

www.infomazeikiai.lt informacija.