Vyriausybė karpys išmokas bedarbiams

 

Darbo netekę žmonės privalės pasirinkti – ar jie nori gauti bedarbio pašalpą ar nori mokytis ir keisti kvalifikaciją. Pasak ministrų kabineto vadovo Andriaus Kubiliaus, vyriausybė siekia, kad bedarbiai negalėtų pasinaudoti keliomis išmokomis iš karto. Vyriausybė savo pasitarime taip pat svarstė siūlymą, kad darbo netekęs ir išeitinę kompensaciją gavęs asmuo, kurį laiką nagautų bedarbio pašalpos.


Socialinės apsaugos ir darbo ministerija norėtų sustabdyti bedarbio pašalpos mokėjimą tiek mėnesių, už kiek yra gauta išeitinė kompensacija. Esą tai, kaip ir kitos vyriausybės svarstytos priemonės, padėtų sutaupyti ir pratęsti pinigų mokėjimo laikotarpį bedarbiams. Šiuo metu išeitines kompensacijas gavę žmonės gali gauti ir bedarbio pašalpą. Galutinį žodį šiuose vyriausybės svarstymuose turėtų pasakyti Seimas.

Esą kur kas racionaliau bedarbius remti ilgesnį laiką, bet mažesnėmis sumomis. Siekiama, kad besimokantis, kvalifikaciją keičiantis bedarbis tuo metu, kai mokysis negautų bedarbio pašalpos, o tik stipendiją. Šiuo metu bedarbis, nutaręs keisti kvalifikaciją gauna ir bedarbio pašalpą ir stipendiją.

„Sprendžiam kelias problemas, siekiame racionaliau panaudoti lėšas ir padaryti taip, kad bedarbio išmokos prasitęstų net iki dviejų metų, jei per tiek laiko žmogus negaus darbo“, – sakė ministras pirmininkas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys tikino, kad ydinga, kai visos lėšos susikoncentruoja į vieną mokėjimo periodą. Tuo metu žmogus gauna daug pinigų (pašalpą, stipendiją), bet po pusės metų netenka bet kokių pajamų.

„Siūlom tų pinigų nedubliuoti, nes po pusmečio jie dingsta“, – sakė ministras patikinęs, kad žmonės galės rinktis nori ar nenori keisti kvalifikaciją.

„Jie žmogus sutiks mokytis, besimokydamas gaus stipendiją, o po mokslų negavęs darbo galės gauti bedarbio pašalpą, nes mokslo metu jos mokėjimas bus sustabdytas“, – sakė R.J.Dagys.

Jis aiškino, kad tokia sistema turėtų padėti sutaupyti šiek tiek lėšų, skatinti žmones persikvalifikuoti ir aktyviau ieškoti darbo. „Krizė greit nesibaigs, reikia žmonės turėtų galimybę gauti kažkokią paramą ilgiau“, – svarstė ministras.