Susipainiojusio mero kėdė dreba, bet nelūžta

 Naujienuleidyba.lt

Merą užgriuvo bėdos. Praėjusią savaitę Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) priėmė Mažeikių merui V. Džiugeliui nepalankų sprendimą– nustatė, kad vadovas supainiojo viešuosius ir privačius interesus. Nepaisant politinių intrigų ir įvairių įtarimų dėl interesų painiojimo, V.Džiugelio kėdė rimčiau nesusvyravo ir šį trečiadienį, kai rajono tarybos opozicijos susitikime su valdančiosios koalicijos partijų atstovais buvo svarstomas mero likimas.

Pasak VTEK sprendimo, Mažeikių rajono meras V.Džiugelis, priėmęs ir pasinaudojęs Mažeikių rajono verslininkų asociacijos jam siūloma dovana – šios organizacijos jam bei jo  sutuoktinei Ramunei Džiugelienei užsakytais ir apmokėtais kelionės 2008 metų lapkričio 26–30 dienomis lėktuvu į Londoną ir atgal bilietais, taip pat leidęs asociacijai apmokėti viešbučio išlaidas,– nevykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo 3 straipsnio 2 punkte nustatytos prievolės vengti interesų konflikto ir tokiais veiksmais pažeidė šio įstatymo 14 straipsnio 1 dalies nuostatas.

Tiesa, rajono savivaldybės etikos komisijos sprendimas dėlto paties klausimo buvo palankus merui: „Savivaldybės Etikos komisija nusprendė, kad savivaldybės meras  Vilhelmas  Džiugelis, vykdamas komandiruotėn į Angliją 2008-ųjų metų lapkričio 23–30 dienomis, nepažeidė  Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodekse ar savivaldybės veiklą reglamentuojančiuose įstatymuose ar kituose teisės aktuose nustatytų valstybės politiko elgesio principų ar reikalavimų.“Tačiau tai– tik ledkalnio viršūnė. Mažeikių mero bėdos prasidėjo dar anksčiau– prieš mėnesį įvykusiame mitinge, kuriame buvo protestuojama prieš dideles šilumos kainas Mažeikiuose, be kita ko, buvo renkami gyventojų parašai, reikalaujantys ištirti ne tik UAB „Mažeikių šilumos tinklai“ finansinę veiklą (šioje įmonėje inžinieriumi dirba ir  V. Džiugelio sūnus), bet ir rajono mero V. Džiugelio finansinę veiklą, statybas Šventojoje.

Mitingo organizatoriams pradėjus mosuoti 821 parašu prieš Seimo Audito komitetą, Antikorupcinę komisiją, Specialiųjų tyrimų tarnybą, kai kurie pasirašiusieji suskubo pareikšti,kad meru jie pasitikį, nes pasirašę ant tuščių lapų– išreikšdami nepasitenkinimą didelėmis šildymo kainomis.

Kaip paaiškėjo vėliau, surinkti parašai tapo tarybos opozicijos ginklu kovoje prieš pasitikėjimą rajone prarandantį merą. V. Džiugelis– Tėvynės Sąjungos-Lietuvos Krikščionių demokratų partijos Mažeikių skyriaus narys. Kol kas jis, regis, turi skyriaus palaikymą, nors nepatenkintųjų balsai vis garsesni. Veiklą tiria komisijos. Tarp antrą kadenciją meru dirbančiam J. Džiugeliui pažertų kaltinimų– piktnaudžiavimas valstybine tarnyba, neteisingi duomenys turto deklaracijoje, įžiebti įtarimai,kad meras, gaudamas palyginti nedidelį atlyginimą, už nežinia kokias pajamas nusipirko prabangų kotedžą pajūryje, brangią mašiną, atostogauja su niekur nedirbančia žmona egzotiškuose kraštuose.

Žmones ypač papiktino vietinėje žiniasklaidoje paskelbta informacija, kad mero šeima nekilnojamojo turto statybos, nuomos ir pardavimo verslą Šventojoje galimai vykdo nesąžiningai, pažeisdami įstatymus– neva nepakeista žemės sklypo paskirtis, smarkiai nukrypta nuo projekto. V. Džiugeliui sviesti ir kaltinimai, esą jis darbo metu tarnybine mašina važinėjo į Palangą, kur domėjosi ne tik rengiamu žmonos R. Džiugelienės sklypo detaliuoju planu, bet ir smalsavo dėl sūnaus Jono verslo Šventojoje reikalų. Daugelis mažeikiškių įsitikinę, kad tikrasis kotedžų Šventojoje savininkas yra Mažeikių meras.

Per pokalbį su „Mano Žemaitijos“ korespondentu V. Džiugelis patvirtino, kad jam tekę  nekart į Palangą važiuoti dėl detaliojo plano, tačiau tarnybine padėtimi jis nesinaudojęs.„Nesuprantu, kodėl kilo toks susidomėjimas manimi? Tas detalusis planas jau  rengiamas dvejus metus. Apie kokį pelną jūs kalbate? Ar priminti jums, kokiu sunkmečiu gyvename? Niekas dabar nesidomi kotedžų pirkimu, o nemažą banko paskolą turės grąžinti  sūnus.

O kaip? Jeigu viskas būtų atlikta laiku, kai žemės kaina buvo aukšta, būčiau sklypą  pardavęs ir dešimteriopai uždirbęs, nebūtų buvę galvos skausmo“,– teigė V.Džiugelis, dėl visų  kilusių asmeninių bėdų kaltinantis politinius priešininkus. Jis nepanoro atskleisti, kokia paskola paimta iš banko: „Klauskite sūnaus. Jam– 29 metai, jis– sklypo tikrasis savininkas, jis ir pasakys, kokią paskolą paėmė. Apsaugodamas mane, jis neleidžia man kištis į jo verslo reikalus.

Aš nieko nežinau.“ Seimo Audito komitetas, Antikorupcinė komisija dar nepaskelbė savo išvadų dėl V. Džiugelio veiklos. Buriasi „maištininkai“ Mažeikių mero bėdos taryboje sustiprėjo,kai prie vienišo politikos „vilko“, nepriklausomu save vadinančio socialdemokrato Prano Noreikos (jis prisidėjo prie daugiau kaip  800 rajono gyventojų, kurie pasirašė prašymą įvairioms institucijoms ištirti V.Džiugelio veiklą –  red. past.) prisijungė ir „Tvarka ir  teisingumas“  frakcijos  taryboje narys Kęstutis Bartkevičius bei kiti frakcijos nariai. „Meras V. Džiugelis yra papiktinęs ne tik daugelį tarybos politikų, bet  ir  rajono žmones“ –  atsargiai  žodžius  rinko Mažeikių tarybos opozicijos lyderis K. Bartkevičius. Būtent opozicijos lyderiui K. Bartkevičiui paskutiniame tarybos posėdyje prakalbus apie  V. Džiugelio galimus įstatymų pažeidimus, susvyravo valdančiosios koalicijos laivas. Mero atsistatydinimo siekia  6 „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos nariai, 2 Socialdemokratų sąjungos atstovai taryboje ir vienas „darbietis“.

 

Merui atstatydinti reikėtų dar mažiausiai 5 tarybos narių palaikymo. Opozicija vylėsi, kad  socialdemokratai, šiuo metu esantys valdančiojoje koalicijoje, prisijungs prie „maištininkų“. Tačiau per trečiadienio popietę įvykusį opozicijos susitikimą su  valdančiosios  koalicijos partijomis maištininkams nepavyko į savo pusę palenkti iki  šiol abejojusių socialdemokratų. Nekart Mažeikiuose apsilankęs Seimo narys Stanislovas Giedraitis įsitikinęs, kad vis mažiau pasitikima dabartiniu rajono meru ir būtina į tai reaguoti. „Beveik visos rajono partijos pasisako už pasikeitimus ir rajono vadovybės pertvarką. Žmonės, reikalaudami rajono valdžios veiksmuose daugiau skaidrumo, yra teisūs, o dabar juose yra daug niūrumo“,–  susitikęs su rajono vadovais, partijų ir visuomenės atstovais sakė Seimo  narys. Jis neslėpė, kad iš Mažeikių rajono gyventojų yra gavęs daug skundų dėl mero veiklos.

 

www.naujienuleidyba.lt