Velykiniai receptai…

Virti kiaušiniai su padažu

2 porcijoms reikės:
• 5 kietai virtų kiaušinių
• 1 svogūno
• 2 šaukštų aštrių arba vidutinio aštrumo garstyčių
• 1 šaukšto sviesto
• 180 ml grietinės
• po žiupsnelį druskos, maltų pipirų, muskato riešuto
• 2 šaukštų smulkintų žalumynų (krapų, petražolių)


Kaip pagaminti: Kiaušinius supjaustykite griežinėliais. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir įkaitinusi sviestą apkepinkite, kol sustiklės. įmaišykite žalumynus, grietinę ir šlakelį vandens. Tada įmaišykite garstyčias. Prieš patiekdama padažą pašildykite (bet neužvirinkite), supilkite į pašildytą serviravimo lėkštę ir sudėliokite kiaušinių griežinėlius.

PATARIMAS
skanu su bulvėmis arba ryžiais ir žaliosiomis salotomis.

Kiaušinių salotos
6 porcijoms reikės:
• 6 kiaušinių
• 150 g lydyto sūrio
• 200 g karštai rūkyto kumpio (arba virto)
• žiupsnelio maltų pipirų
• nedidelės gūžės šviežių salotų
• 50 ml grietinės
• šiek tiek šviežių žalumynų: petražolių, krapų
• 100 ml majonezo
• 2 šaukštų garstyčių tyrės
Kaip pagaminti: Kiaušinius išvirkite kietai, ataušinkite šaltame vandenyje, nulupkite ir smulkiai sukapokite. Juos sumaišykite su smulkiais kubeliais supjaustytu kumpiu, tarkuotu sūriu, grietine, puse kiekio recepte nurodyto majonezo, garstyčiomis, žiupsneliu pipirų. Gautą masę šaukštu išdėliokite ant šviežių salotų lapų, imituodama margučius, ir užpilkite likusiu majonezu. Papuoškite žalumynais.

Kiaušinukai marškinėliuose
4 porcijoms reikės:
• 4 kiaušinių
• 2 pomidorų
• 2 šaukštų sviesto
• 4 plonų griežinėlių rūkyto bekono
• po žiupsnelį druskos, maltų juodųjų pipirų
• 2 šaukštų acto
Kaip pagaminti: Pomidorus skersai perpjaukite, puseles pasūdykite, pabarstykite pipirais, pašaukite į įkaitintą orkaitę ir pakepinkite, kad suminkštėtų, tačiau nesukristų. Bekono juosteles supjaustykite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje. Puode užvirinkite vandens (jis neturi kunkuliuoti), įberkite šiek tiek druskos, įpilkite acto (1 l vandens reikia 1-2 šaukštų acto). Kiaušinius pramuškite ir po vieną atsargiai suleiskite į nekunkuliuojantį kaitinamą vandenį. Kai baltymai, susikaupę apie trynius, suvirs (neteks skaidrumo, pabals), kiaušinius po vieną kiaura-šaukščiu išgriebkite iš vandens, sudėkite ant keptų pomidorų puselių, pašlakstykite ištirpintu sviestu ir apdėliokite bekono gabaliukais.

Triušiena su figomis
8 porcijoms reikės:
• 1,5 kg triušio kumpelių
• 2 laurų lapelių
• 3 svogūnų
• po 2 bulves ir pomidorus
• 4 skiltelių česnako
• 1 morkos
• pluoštelio svogūnų laiškų
• 200 g sauso baltojo vyno
• 6 šaukštų aliejaus
• 4 šviežių arba džiovintų figų
• 0,51 mėsos sultinio
• po žiupsnelį druskos, pipirų

Kaip pagaminti: Kumpelius nuplaukite, įtrinkite pipirais, druska. Susmulkinkite nuvalytas daržoves: česnako skilteles sukapokite, svogūnus supjaustykite juostelėmis, laiškus – žiedeliais, bulves – plonais skridinėliais, morką – mažais gabalėliais, pomidorus – ketvirčiais, įkaitintame aliejuje kumpelius iš visų pusių apskrudinkite, išimkite. Tame pačiame aliejuje pakepinkite visas pasiruoštas daržoves, apibarstykite svogūnų laiškais, po to sudėkite kumpelius, laurų lapelius, supilkite sultinį, įberkite druskos, pipirų. Uždengusi troškinkite ant silpnos ugnies maždaug 40 min. Kai mėsa suminkštės, supilkite vyną, suberkite susmulkintas figas ir troškinkite dar maždaug 10 min. Pagal skonį pagardinkite druska, pipirais.

Jautiena su kriaušėmis ir slyvomis
4 porcijoms reikės:
• 800 g jautienos be kaulų
• po 1 svogūną, saliero gumbą, laurų lapelį, šiek tiek cukraus, druskos
• po 1 stiklinę vyno acto, jautienos sultinio
• po 2 šaukštus aliejaus ir raudonojo vyno
• 500 g kietų nedidelių kriaušių
• 250 g slyvų
• po 3 kadagio uogas, gvazdikėlius, juoduosius pipirus
• 1 šaukšto kapotų petražolių

Kaip pagaminti: Svogūną sukapokite, salierą supjaustykite kubeliais. Kartu su laurų lapeliu, gvazdikėliais, kadagio uogomis, pipirų žirneliais užpilkite actu bei 500 ml vandens ir išvirkite marinatą. Mėsą nuplaukite, nusausinkite, pamerkite į ataušusį marinatą ir 3 vai. palaikykite šaltai. Išėmusi iš mari-nato nusausinkite, apibarstykite druska, pipirais ir iš visų pusių apkepinkite. Tada perdekite į puodą, įpilkite 0,5 stiklinės sultinio bei stiklinę perkošto mari-nato, uždenkite. Troškinkite 1 vai. 15 min. vis apšlakstydama likusiu sultiniu. Kriaušes nulupkite, padalykite pusiau, slyvas įpjaukite, kaulelius ištraukite. Vaisius sudėkite į troškinį, supilkite vyną ir dar 15 min. patroškinkite. Išėmusi mėsą, padažą pagardinkite druska, cukrumi, pipirais. Mėsą apibarstykite petražolėmis, sudėkite vaisiu ir užpilkite padažu.

 


Menkės kepenėlių salotos
: lėkštę išklokite salotų lapais, ant jų išdėliokite griežinėliais supjaustytus 2 marinuotus agurkus, 2 pomidorus, pusę citrinos, tada sudėkite išilgai per pusę arba stambiais griežinėliais supjaustytus kietai virtus kiaušinius, ant jų menkės kepenėles, viską papuoškite alyvuogėmis ir raudonųjų svogūnų žiedeliais, apipilkite daržovių ir sojų padažo mišiniu.


Petražolėmis ir morkomis įdaryti agurkai
: ilgavaisį agurką supjaustykite į kelias dalis, vidų išskobkite, padarant stiklinaites, minkštimą sukapokite ir sumaišykite su tarkuotomis morkomis ir petražolių lapeliais arba razinomis, išmaišykite su grietine. Agurkų stiklinaites prikimškite įdaru, uždenkite kiaušinio griežinėliu. Jas gražu išdėlioti ant salotų lapų, papuošti petražolių šakelėmis.

Pikantiški maltos mėsos suktinukai. Pusę kilogramo mėsos faršo paruoškite kaip paprastai. Dar reikės 4 plonų griežinėlių rūkytos šoninės, 4 riekelių fermentinio sūrio, 2 šaukštų petražolių lapelių ir 1 obuolio. Paruoštą faršą padalinkite į keturias dalis, kiekvieną porciją išplokite lygiu stačiakampio formos sluoksniu ant polietileno gabalėlio. Ant kiekvienos porcijos dėkite po šoninės griežinėlį, ant viršaus riekelę fermentinio sūrio, pabarstykite petražolėmis. Iš obuolio išpjaukite keturis pagaliukus. Ant kiekvienos porcijos dėkite obuolio gabaliuką ir keldami polietileno plėvelę susukite yyniotinius, dėkite juos į įkaitintą keptuvę su aliejumi ir apkepkite iš visų pusių (be polietileno plėvelės), paskui dar kepkite 10 min., dažnai vartydami.

Jeigu jau turite savo mėgstamą ar tradicini kepsnį, siūlome patiekti spalvotą bulvių košę. Iš 1,5 kg bulvių paruoškite košę kaip paprastai ir padalinkite į keturias dalis. Vieną dalį gerai ištrinkite su 2 šaukštais pomidorų tyrės ir žiupsneliu cukraus, antrą— 4-5 šaukštais smulkiai kapotų špinatų ir maža sutrinta česnako skiltele, trečią — su 2 žaliais tryniais, o ketvirtą palikite be priedų. Sudėkite košę į pašildytą dubenį ir patiekite.


Varškės pascha.
4 trynius ištrinkite su 200 g cukraus, nuplikykite puse stiklinės grietinėlės, įstatykite į kitą indą su karštu vandeniu ir plakite, kol masė sutirštės ir nebeliks žalių kiaušinių kvapo. Atskirai ištrinkite sviestą
iki baltumo. Po to į sviestą dėkite po šaukštą sumalto riebaus varškės sūrio (iš viso 500 g), ataušintos kiaušinių masės su vaniliniu cukrumi. Pabaigoje supilkite džiovintus vaisius. Koštuvą išklokite tankia drobele, sukraukite masę ir prispauskite lėkštute. Įstatykite į šaldytuvą. Patiekiant padėkite paschą ant lėkštės ir papuoškite apelsino skiltelėmis, riešutais.

 

www.mintys.lt