"Plauk rankas – saugok gyvybes"

 

Šių metų gegužės 5 dieną organizuojama pirmoji pasaulinė rankų higienos diena, kurios šūkis – „Plauk rankas – saugok gyvybes”. Pagrindinis judėjimo tikslas – gerinti rankų higieną sveikatos priežiūros įstaigose.


Šia akciją inicijavo Pasaulio sveikatos organizacijos įkurtas Pasaulinis pacientų saugos aljansas, kurio misija yra užtikrinti pacientų saugą, leidžiant rekomendacijas, organizuojant tarptautines konferencijas, platinant šalių pasiekimus pacientų saugos srityje. Pirmasis aljanso paskelbtas iššūkis – „Švari aplinka – saugesnė aplinka”, kurio pagrindinė sritis – rankų higienos, kaip pagrindinės infekcijų prevencijos procedūros, gerinimas visame pasaulyje.

„Rankos yra pagrindinis infekcijų sukėlėjų perdavimo kelias gydymo įstaigose. Medicinos darbuotojai rankomis nuolat liečia pacientus ir įvairius paviršius, kurie gali būti užteršti. Šiuo metu pagrindine hospitalinių infekcijų prevencijos ir antibiotikams atsparių mikroorganizmų plitimo mažinimo priemone yra laikoma paciento ir personalo rankų higiena. Tačiau viena aktualiausių šios srities problemų, moderniosios medicinos laikais, yra nepakankamas rankų higienos rekomendacijų laikymasis ir per mažas gydymo įstaigų personalo ir pacientų dėmesys šiai gana paprastai procedūrai.”, – kalbėjo Higienos instituto Visuomenės sveikatos tyrimų skyriaus vedėja dr. Rolanda Valintėlienė.

Higienos institutas prie šios iniciatyvos prisijungti kviečia visas sveikatos priežiūros įstaigas.

Dienos „Plauk rankas – saugok gyvybes” tikslas – atkreipti pacientų ir sveikatos priežiūros įstaigų personalo dėmesį į rankų higienos, kaip pagrindinio infekcijų kontrolės elemento, svarbą.

„Sieksime, kad tai nebūtų vienadienė kampanija. Norime, kad gydymo įstaigos prisidėtų prie šios kampanijos ir aktyviai joje dalyvautų. Europos ligų ir kontrolės centro duomenimis, nuo hospitalinių infekcijų Europos Sąjungoje kasmet nukenčia daugiau nei 4 mln. asmenų. Daugiau nei vieno trečdalio jų galima būtų išvengti tobulinant infekcijų profilaktiką.”, – sakė R. Valintėlienė.

Nacionalinės rankų higienos kampanijos jau vyko Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Belgijoje, Kanadoje, Australijoje, Šveicarijoje, Saudo Arabijoje, Ispanijoje, Malaizijoje ir kt. šalyse. Kai kuriose iš šių šalių projektai tebevykdomi.

Rankų higienos kampanijos pirmiausia nukreiptos į sveikatos priežiūros įstaigų personalo rankų higienos tobulinimą – mokymus, įgūdžių gerinimą. Tačiau vienas iš kampanijų tikslų yra aktyvinti pacientus, siekiant juos maksimaliai įtraukti į jų pačių saugos užtikrinimo procesą.

 

 

www.infomazeikiai.lt