Kinijos piliečiai nepanoro paklusti Lietuvos įstatymams

 

Panevėžyje atidarę naują parduotuvę ir pradėję vystyti savo verslą Kinijos Respublikos piliečiai iš karto nusižengė mūsų šalies įstatymams ir nepadarė išvadų net po kelių operatyvių patikrinimų.


Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Panevėžio AVMI) informuoja, kad vos per mėnesį surengus tris operatyvius patikrinimus Kinijos Respublikos pilietės bendrovei priklausančioje parduotuvėje fiksavo pažeidimus vieną po kito – kasininkės pirkėjams neskubėjo išduoti pirkimą patvirtinančių čekių, o Valstybinės darbo inspekcijos (toliau – VDI) pareigūnai nustatė vieną nelegaliai besidarbuojantį kiną. Tikrinant naujai atidarytą parduotuvę, be VDI pareigūnų, į pagalbą buvo pasitelkta Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (toliau – FNTT) ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Panevėžio VPK) Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyrius.

 

Apie naujai atidarytoje parduotuvėje daromus pažeidimus inspekcija gavo net keletą pranešimų, vienas iš jų – pasitikėjimo telefonu 1882. Panevėžiečiai džiaugėsi naujai atidaryta parduotuve ir tuo pačiu buvo šokiruoti, kad jau pirmosiomis darbo dienomis parduotuvėje pastebėti akivaizdūs įstatymų pažeidimai. Pirmųjų dviejų patikrinimų metu AVMI Operatyvios kontrolės skyriaus specialistai ne tik užfiksavo pažeidimus, bet ir geranoriškai supažindino parduotuvės savininką su įstatymais, kurių privalu laikytis visoms mūsų šalies teritorijoje dirbančioms įmonėms. Tačiau parduotuvės savininkai išvadų nepadarė – šį kartą apie tai mus informavo Panevėžio VPK, todėl vakar, sutelkę bendras pajėgas su VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnais, AVMI specialistai surengė trečiąjį patikrinimą”, – pasakoja Panevėžio AVMI viršininko pavaduotojas Vidas Osipovas.

Pirmojo operatyvaus patikrinimo metu Panevėžio AVMI Operatyvios kontrolės skyriaus pareigūnai parduotuvėje atliko du kontrolinius pirkimus – įsigijo įvairių prekių, tačiau už jas sumokėjus, kasoje dirbusi pardavėja J.K. gautų pinigų kasos aparatu neapskaitė ir neišdavė kasos aparato kvitų. Be to, AVMI specialistai rado grynųjų pinigų perteklių, t.y. pagal ataskaitą kasos aprate pinigų turėjo būti perpus mažiau, nei nustatyta.

Po kelių dienų parduotuvėje dar kartą apsilankę ir vėl kontrolinius pirkimus atlikę AVMI specialistai nustatytė analogiškus pažeidimus – kasoje dirbusi pardavėja O.G. už pirkinį paėmusi pinigus jų neapskaitė ir neišdavė kvito, o patikrinus kasos aparatą rastas grynųjų pinigų perteklius.
Pardavėjoms J.K. ir O.G. buvo surašyti Administracinės teisės pažeidimų protokolai ir gresia bauda nuo 200 iki 500 litų.   

AVMI specialistai pirmųjų dviejų patikrinimų metu taip pat nustatė, kad dešimt parduotuvės darbuotojų neturėjo Darbuotojo pažymėjimų, patikrinimo metu nebuvo pateiktas darbo grafikas – apie šiuos darbo įstatymų pažeidimus buvo informuotas VDI Panevėžio skyrius. Jo specialistai nustatė, kad parduotuvėje nelegaliai dirba vienas Kinijos respublikos pilietis.

Trečiojo operatyvaus patikrinimo metu parduotuvėje apsilankę Panevėžio VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus ir AVMI Operatyvios kontrolės skyriaus pareigūnai fiksavo tokius pat pažeidimus, kaip ir pirmaisiais kartais – neišduodami kasos aparato kvitai,  neapskaityti pinigai, be to, dvi naujai priimtos darbuotojos neturėjo Darbuotojo pažymėjimų, jų pavardės neįtrauktos į įmonės darbo grafiką – apie tai informuota VDI.

Kasos kvitų neišdavusiai pardavėjai M.R. gresia bauda nuo 50 iki 100 litų. Bendrovės, kuriai priklauso parduotuvė, direktorei Kinijos pilietei X.Ch. už nustatytus pažeidimus gali tekti sumokėti administracinę baudą nuo 2000 iki 3000 litų. 

 

www.infomazeikiai.lt informacija.