Prezidentas pasveikino moksleivių olimpiadų nugalėtojus

Šiandien, lapkričio 27 dieną, Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus priėmė tarptautinių olimpiadų nugalėtojus. 2008 metų tarptautinėse olimpiadose ir konkursuose apdovanojimus pelnė 11 šalies mokinių komandų. Šiemet mokiniai laimėjo 5 aukso, 9 sidabro, 17 bronzos medalių, 12 buvo apdovanoti pagyrimo raštais.

Šalies vadovo nuomone, puikūs mokinių rezultatai liudija, kad Lietuvos jaunimas yra ištroškęs žinių, nori siekti mokslo aukštumų, tobulėja ir rūpinasi savo ateitimi. „Jums nėra karčios mokslo šaknys, nes iš savo patirties žinote – iš jų išaugę vaisiai bus saldūs ir reikalingi ne tik Jums, bet ir daugeliui žmonių“, – jauniesiems prizininkams kalbėjo Lietuvos vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad, dalyvaudami olimpiadose, mokiniai ne tik atskleidžia sukauptas žinias ir gebėjimus jas pritaikyti. „Dalyvavimas tarptautinėse olimpiadose – tai puiki proga išmėginti įgytą patirtį įvairiose mokslo srityse, mokytis bendrauti ir bendradarbiauti su bendraamžiais iš daugelio pasaulio šalių“, – sakė šalies vadovas.

„Aukšti Jūsų laimėjimai tarptautinėse olimpiadose liudija atlikus svarbų darbą, prie kurio prisidėjo ne tik patys mokiniai, bet ir jų mokytojai, tėveliai, rėmėjai ir net draugai“, – teigė Prezidentas.

Šalies vadovas atkreipė dėmesį ir į švietimo sistemos problemas. Prezidento nuomone, tinkamai plėtoti jaunimo gebėjimus iki šiol vis dar trukdo ne tik gabių vaikų poreikių ir siekių neatitinkančios ugdymo programos, bet ir netenkinančios mokymosi socialinės sąlygos – esama paskolų sistema, valstybės skiriamos stipendijos.

Prezidentas pabrėžė, jog buvo žengta pernelyg mažai politinių žingsnių, kad jaunimas patikėtų, jog mokslo ir studijų situacija Lietuvoje gerės, todėl jaunuoliai mieliau renkasi užsienio universitetus ir savo ateitį sieja su tarptautiniais mokslo centrais.

„Tik konkretūs sprendimai dėl ryžtingų pokyčių leis gabiausiam jaunimui pasitikėti aukštojo mokslo kokybe Lietuvoje ir rinktis studijas mūsų šalies aukštosiose mokyklose“, – pabrėžė  šalies vadovas.