Kainų komisija atidėjo sprendimą dėl naujų elektros kainų

alfa.lt

Valstybinė kainų ir energetikos komisija, gavusi valdančiųjų prašymą kol kas nesvarstyti naujų elektros kainų, šiandien šio klausimo svarstymą atidėjo. Jeigu naujos elektros kainos būtų patvirtintos, nuo sausio pradžios gyventojams ji būtų brangusi nuo 33 ct/kWh iki 40 ct/kWh.

Pagal įstatymą galutinės elektros kainos turi būti paskelbtos prieš mėnesį. Panašu, kad naujos elektros kainos įsigalios jau vasario pradžioje, nes sprendimas turi būti priimtas likus bent mėnesiui iki jo įsigaliojimo.

Kandidatas į premjerus Andrius Kubilius, trečiadienį susitikęs su Kainų komisijos pirmininku Virgilijumi Poderiu, pranešė, kad komisijos prašys atidėti numatomą spendimą dėl elektros kainų, kol nauja vyriausybė galėtų pateikti ir savo argumentus.

Didėjant gamybos, perdavimo ir paskirstymo kainai, elektra gyventojams nuo kitų metų turėtų brangti 7 centais – iki 40 centų už kilovatvalandę, o komerciniams vartotojams – apie 5,3–6,5 cento (su pridėtinės vertės mokesčiu). Tokį projektą ketvirtadienį ruošėsi svarstyti Kainų komisija.

Tai reikštų, kad elektros kaina vartotojams didėtų ne septyniais, o šešiais centais už kilovatvalandę, nes VST ir RST dalis siekia vidutiniškai tik vieną centą.