Ieškoma sprendimų dėl šiukšlių tvarkymo soduose ir garažuose

Vakar, lapkričio 26 dieną, Mažeikių rajono savivaldybės posėdžių salėje sodų bendrijų (toliau s/b) pirmininkai ir gyventojai susitiko su rajono valdininkais, atsakingais už komunalinių atliekų tvarkymą. Susitikime dalyvavo ne tik savivaldybės atstovai, bet ir „Mažeikių komunalinio ūkio“ direktorius Andrius Noreika ir vyriausiasis inžinierius Kęstutis Cydzikas, Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė Lina Dirsienė. Visi susirinkę bandė rasti priimtiniausią sprendimą dėl komunalinių atliekų tvarkymo tiek s/b gyventojams ir garažų savininkams, tiek savivaldybės atstovams ir asmenims, atsakingiems už šiukšlių išvežimą.

Vietinio ūkio vedėjas Alfonsas Žiulpa prašo visus gyventojų, gyvenančių soduose, ir asmenų, turinčių garažus, pasiūlymus pateikti per vieną savaitę.

Susitikimo pagrindinis tikslas – prieiti prie vieningos komunalinių atliekų tvarkymo nuomonės, kuri patenkintų tiek vartotojus, tiek paslaugos teikėjus. Asmenys, atsakingi už šiukšlių tvarkymą siūlo gyventojams įkurti kolektyvines aikšteles ir jose pastatyti konteinerius. Yra siūloma vienoje sodų bendrijoje įrengti dvi aikšteles. Jų vietą gali pasirinkti patys bendrijos gyventojai.

S/b „Papartis“ pirmininkas siūlė kiekvienam gyventojui individualiai įsigyti konteinerį. Jis kategoriškai prieš kolektyvines aikšteles, nes , pasak jo, taip norima užkrauti visą komunalinių atliekų tvarkymą sodų pirmininkams. Soduose gyvenantys žmonės palankiau žiūri į individualius konteinerius, tačiau jiems nepritaria ne tik savivaldybės, bet ir komunalinio ūkio atstovai. Vietinio ūkio vedėjas A. Žiulpa bandė paaiškinti gyventojams, kad jei komunalinio ūkio mašinai, kuri sveria apie 7 t., reikės važinėtis visais sodų keliukais ir stoti prie kiekvieno namo, tai labai stipriai nukentės keliai.

Sodų bendrijų „Šaltinėlis“, „Rasa“ ir „Raselė“ pirmininkai ir gyventojai pritarė s/b „Paparčio“ pirmininko minčiai. Didžiausia problema, anot jų, bus kai reikės už kolektyvinių konteinerių ištuštinimą mokėti bendrą sąskaitą,nes pinigus reiktų išsireikalauti patiems bendrijų pirmininkams, kaip ir buvo daroma anksčiau. Pirmininkai kategoriškai prieš tokią mokėjimo tvarką, todėl ir siūlo kiekvienam turėti savo asmeninį konteinerį ir asmeninę sąskaitą. Savivaldybės atstovai nuramino s/b gyventojus ir pirmininkus, kad pinigus už komunalinių atliekų išvežimą išsiieškos pati savivaldybė. „Pirmininkai bus atsakingi tik už aikštelės vietos parinkimą ir jos priežiūrą“ – teigė Vietinio ūkio vedėjas Alfonsas Žiulpa. „Kitais metais šios aikštelės bet kokiu atveju jau bus įrengos. Jei jūs, su savo bendrijų gyventojais, nenuspręsite kuriose vietose, tai nuspręs savivaldybės ir komunalinio ūkio atstovai“ – į sodų bendrijų pirmininkus kreipėsi A. Žiulpa.

Garažų bendrijoms galioja tokie patys pasiūlymai kaip ir sodų bendrijoms.

Per viena savaitę visi sodų ir garažų bendrijų gyventojai gali pateikti savo siūlymus savivaldybėje raštu ir žodžiu. Kitas s/b ir garažų bendrijų pirmininkų, savivaldybės ir asmenų, atsakingų už komunalinių atliekų tvarkymą, įvyks po trijų savaičių. Tada gyventojams bus pristatyta siūloma nauja tvarka. Galutinį sprendimą priims Taryba, kuriai bus pateikti optimaliausi ir priimtiniausi sprendimai.