Mėsos prekybos versle – dideli mokestiniai pažeidimai

 

Valstybinė mokesčių inspekcija, kovo mėnesį patikrinusi 42 Lietuvos miestų turgavietes, 48 prekybos įmones bei skerdyklas, taip pat 320 mėsa prekiaujančių asmenų, dėl nustatytų administracinės teisės pažeidimų, surašė 80 administracinės teisės pažeidimo protokolų. Daugiausia protokolų surašyta dėl prekybos, neturint mėsos įsigijimo dokumentų, neįregistravus individualios veikos ir dėl netinkamo pajamų – išlaidų apskaitos. Už šiuos pažeidimus prekeiviams bus skirtos baudos iki 1 tūkst. litų.


Kovo mėnesį vykdytų patikrinimų metu nustatyta prekybos be mėsos įsigijimo dokumentų, be verslo liudijimo arba individualios veiklos įregistravimo, pardavimų slėpimo, darbo santykių įforminimo, registravimosi PVM mokėtojais ir PVM mokėjimo vengimo atvejų.

„Mokesčių inspekcija tikrina visas su mėsos prekyba susijusias sritis, t. y. ne tik gyvulių įsigijimą ir mėsos bei jos gaminių pardavimą turgavietėse bei parduotuvėse, bet ir individualią veiklą, skerdyklas bei didmeninę prekybą vykdančias įmones, analizuoja surinktą informaciją ir  gali nustatyti asmenis, kurių pajamos viršija 100 tūkst. litų per metus, tačiau jie neįsiregistruoja PVM mokėtojais ir nemoka PVM. Šiemet tokių nustatyta 11“, — sako VMI Kontrolės departamento direktorius Artūras Klerauskas, primindamas, kad šie verslininkai privalės sumokėti jiems priskaičiuotas PVM sumas.

A. Klerauskas pateikia pavyzdžių, liudijančių, kad mėsos prekybos versle nemažai ir stambių pažeidimų.

„Kauno apskrityje pradėtas tyrimas dėl bendrovės, buhalterinėje apskaitoje galimai neapskaičiusi kelių dešimčių tonų mėsos pardavimų. Atlikus šios bendrovės patikrinimą ir palyginus buhalterinės apskaitos duomenis su turgaus prekiautojų turimais dokumentais bei turgavietėse pildomų žurnalų duomenimis nustatyta nemažai neatitikimų, pradėtas tyrimas dėl galimo pajamų slėpimo. Patikrinus kitą Kauno įmonę, nustatyta, kad bendrovė moka turgavietę eksploatuojančiai įmonei už prekybos vietų nuomą, nors patikrinus turgavietę paaiškėjo, jog šiose prekybos vietose prekiauja asmenys, įsigiję verslo liudijimus. Panašių atvejų, kai siekiant išvengti darbo santykių, turgaus prekeiviams išperkami verslo liudijimai, apmokama prekybos vietos nuoma bei organizuojamas mėsos tiekimas, nustatyta ir kituose šalies miestuose. Tokiu atveju dėl darbo santykių įforminimo vengimo gresia bauda iki 10 tūkst. litų“, — pažymi A. Klerauskas.

VMI, bendradarbiaudama su FNTT, VMVT bei kitomis tarnybomis, toliau tęsia mėsos prekybos verslo kontrolę.

 

 

www.infomazeikiai.lt ir www.vmi.lt informacija.