Vyriausybė tarsis su „PKN Orlen“ dėl apribojimų parduoti „Mažeikių naftą“

Alfa.lt

Premjeras Andrius Kubilius žada tartis su „Mažeikių naftą“ valdančio Lenkijos koncerno „Orlen“ akcininkais, kad sutartų dėl apribojimų parduoti „Mažeikių naftos“ akcijas bendrovėms, kurios kenktų Lietuvos nacionaliniam saugumui. Taip jis komentuoja pranešimus, jog Rusijos „Lukoil“ pradeda kalbėtis su Lenkijos „PKN Orlen“, kad įsigytų dalį „Mažeikių naftos“ akcijų.


Šiuo metu galiojanti „Orlen“ ir vyriausybės akcininkų sutartis įpareigoja neparduoti „Mažeikių naftos“ akcijų be valdžios pritarimo. Ši sąlyga pradings, kai „Orlen“ įsigys likusias akcijas iš vyriausybės – pagal pasirašytą sutartį, tai įvyks balandžio pabaigoje.

A. Kubilius sako šių „Orlen“ ir „Lukoil“ pokalbių „kol kas“ nevertinantis kaip grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui.

„Mes toliau tarsimės su „PKN Orlen“ akcininkais – jeigu nustos galioti dabartinė sutartis, kad būtų numatyti tam tikri saugikliai. Mes su jais pastaruoju metu apie tai nekalbėjome, bet kalbėsimės. Kaip matote, mes tikrai siekiame apginti nacionalinius interesus, ir esu įsitikinęs, kad mes pajėgsime tai padaryti“, – sakė A. Kubilius.

Jis vertino, jog valstybė turi svertų įtikinti Lenkijos pusę apriboti savo teises parduoti „Mažeikių naftos“ akcijas.

„Jie dirba Lietuvoje. Čia vienas dalykas. Antras dalykas – su jais turėjome daug diskusijų dėl jų sutartinių įsipareigojimų vykdymo, kodėl jie ne viską pajėgė įvykdyti taip, kaip sutartyje numatyta. Yra daug dalykų, kurie leidžia tikėtis, kad rasime geranorišką sutarimą“, – sakė A. Kubilius.

Jo žiniomis, „Lukoil“ su „Orlen“ dėl „Mažeikių naftos“ derasi ne pirmą kartą. „Kiek žinau, tai nėra pirmieji bandymai. Kaip tie pokalbiai toliau klostysis, mums sunku pasakyti. Tikiu, kad „Orlen“ turi ilgalaikių strateginių tikslų Lietuvoje, vardan tokių tikslų ir atėjo į šį regioną. Mes esame pasiryžę padėti jam tokius tikslus realizuoti“, – kalbėjo premjeras.

Vyriausybei kovą pasinaudojus savo vadinamojoje opciono sutartyje numatyta teise parduoti likusias beveik 10 proc. akcijų „Orlen“ už prieš kelerius metus suderėtą 284,45 mln. JAV dolerių sumą, „Orlen“ šių pinigų sutartu laiku nepervedė. Buvo pasiektas susitarimas, kad pinigai bus sumokėti per du kartus; antrasis mokėjimas numatytas iki balandžio 30 dienos.

Ekspertai vertina, jog 2005-ųjų gale „Orlen“, konkuruodama dėl „Mažeikių naftos“ akcijų su „Lukoil“, sumokėjo gerokai per didelę sumą už Lietuvos įmonę.

Beje, premjeras A. Kubilius anksčiau parlamentui žadėjo nacionaliniais saugumo interesais pasirūpinti dar prieš parduodant 10 proc. akcijų.

Gruodžio gale prašydamas Seimo leisti vyriausybei sudaryti tokį sandorį, premjeras sakė: „Vyriausybė prieš tokį sprendimą derėsis dėl opciono sąlygų ir papildomų reikalavimų, kaip elgsis kompanija, kaip elgsis savininkai po to, kai įgis visą šimtą procentų akcijų, ir kokias garantijas jie suteiks Lietuvos Respublikai, ypač tuo atveju, jeigu jie sugalvotų parduoti vieną ar kitą savo akcijų paketą. […]Kai Seimas priims reikalingus įstatymus, tada vyriausybė parduos tas akcijas. Aš taip suprantu“, – žadėjo jis.

„PKN Orlen“ vadovai, vėliau kelissyk apsilankę Vilniuje, neparodė noro Lietuvai tinkamomis sąlygomis prisiimti papildomų įsipareigojimų.