Tyrimas: vartotojas visada teisus, tik … ne Lietuvoje

Alfa.lt

„Nešiojau naujus batus mėnesį ir jie man praplyšo, todėl nuėjau į parduotuvę ir man juos priėmė atgal net be kvito“, – rankose sukdamas mėlyną parodos apie vartojimo teises atidarymo juostelę sakė Lietuvos karikatūristų sąjungos pirmininkas Jonas Varnas.


Bet vartotojų teises žino, o juo labiau jomis naudojasi retas lietuvis. Du trečdaliai tautiečių mano, kad turi mažiau teisių, nei kiti Europos sąjungos (ES) gyventojai, o Lietuvos pardavėjai gerbia vartotojus mažiau nei užsienyje, atskleidė „Eurobarometro“ tyrimas.

„Eurobarometro“ duomenimis, trys ketvirtadaliai 21-45 amžiaus gyventojų norėtų daugiau sužinoti apie savo teises kai internetu nusipirko ne tokią prekę, kokios tikėjosi, arba atsiradus papildomų vartojimo kredito išlaidų nusipirkus automobilį ar kompiuterį, organizuotai turistinei kelionei vykstant ne taip kaip buvo žadėta lankstinuke.

„Mums reikia šviestis ir pradėti veikti, nes lietuviškas mentalitetas dažniausiai liepia tylėti ir nieko nedaryti“, – nuomonę išreiškė vienas apklaustųjų.

Tuo tarpu už karikatūrą „Akcija“ pirmąją vietą konkurse laimėjęs karikatūristas Jonas Lenkutis sakė, kad kaip ir dauguma lietuvių nusipirkęs nekokybiškų prekių nekyla į kovą už vartotojų teises. „Esu patiklus, susitaikau su tuo, kad mane apmovė“, – sakė menininkas. Apklausa atskleidė, kad 62 proc. lietuvių mano turintys mažiau teisių nei kiti ES šalių gyventojai.

„Užsienyje vartotojas visada teisus, jie visada elgiasi pagarbiai – kitose šalyse žolė žalesnė, ten skiriama daugiau dėmesio eisių vartotojams“, – apie apklausoje išsakytas nuomones pasakojo EK atstovė Anita Fokkema.

Taip pat tyrimas rodo, kad lietuviai vengia veltis į ginčus ar kovą, o savo naudojimasis vartotojo teisėmis laikomas būtent kova, kuri reikalaus ir nervų, ir laiko, o jos rezultatas – neaiškus.

Apklausoje dalyvavo 1000 lietuvių nuo 21 iki 45 metų. Kampanija, skatinanti drąsiai naudotis vartotojų teisėmis, prasideda balandžio 6-ąją vyks iki šių metų pabaigos. Jos dalimi tapo ir karikatūristų kūrinių, kuriuose atsispindi kuriozinės ir apmaudžios situacijos, paroda.