Tvirtėja "Ventos" vidurinės mokyklos tiltai su Los Andželu


Praėjusią savaitę dvi Mažeikių „Ventos“ vidurinės mokyklos moksleivių grupės bei juos lydinti direktorės pav. ugdymui Lijana Pocevičienė ir mokytojai Inga Steponavičienė, Donatas Liekmanis, Algyra Milieškienė vyko į mūsų šalies sostinę Vilnių. Šios kelionės tikslai buvo net keli.

 

 

Minint Tarptautinę teatro dieną
Vienas iš pirmųjų objektų, kuriuos aplankė mažeikiškiai, buvo Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus. Tik čia mes galėjome prisiliesti prie teatro, muzikos, kino istorijos ištakų Lietuvoje; muziejuje pamatyti seniausias filmavimo kameras, kuriomis buvo filmuojamas vienas iš pirmųjų kino juostų Lietuvoje. „O palietus savomis rankomis pianino klavišus, kuriuo skambino pats M. K. Čiurlionis, apėmė toks pakylėtas jausmas…“ – įspūdžiais dalijosi  dešimtokė Šarūnė. Negana to, šiame netradiciniame muziejuje, kur nebuvo nei vieno užrašo „Eksponatų rankomis neliesti“, vaikai dalyvavo edukacinėje programoje „Dailininko darbas teatre“. Jie galėjo įsijausti į pačių tikriausių scenografų vaidmenį. „Niekada neįsivaizdavau, kad mažoje teatrinėje scenoje su besisukančiu ratu ir šviesos efektais teks improvizuoti, konstruoti dekoracijas iš pačių paprasčiausių medinių kaladėlių, kurti sceninį kostiumą. Visiems tai buvo įdomi ir visiškai nauja patirtis. Ši pavasariška diena buvo palanki ir tuo, kad galėjome pasivaikščioti  ir iš naujo atrasti senąjį Vilnių“,- džiūgavo Ieva.

 

Amerikos ambasadoje.
Mažeikių „Ventos“ vidurinė mokykla nuo 2004 metų dalyvauja tarptautiniame projekte „Diskusijos demokratijoje“ (Deliberating in a Democracy“). Jau antrą kartą šiais mokslo metais 9, 10, 12 klasių mokinių grupė, vadovaujama pav. ugdymui L. Pocevičienės ir mokytojos I. Steponavičienės, atstovavo mokyklai tiesioginiame teletilte Amerikos ambasadoje su Los Andželo moksleiviais. Anot mokyklos direktorės R. Badaukienės, tai netradicinė tarpkontinentinė pamoka, ugdanti moksleivių komunikacinius, kalbinius gebėjimus. Taip pat puiki proga pristatyti savo patirtį politiniais, socialiniais, asmeniniais klausimais.

 

Mokiniai galėjo palyginti įvairiausiose šalyse  gyvenančio jaunimo siekius, tikslus, vertybes. Projekto vadovė anglų kalbos mokytoja L. Čepauskienė nerimavo: „Diskusija labai sudėtinga tiek tematika, tiek kalbine prasme. Pasiruošimui laikas ribotas. Bet aš pasitikiu mokytojų ir mokinių komanda. Ji jau ne kartą padarė gerą įspūdį klausytojams“. Jau sekančią dieną po teletilto mokyklos direktorė R. Badaukienė pasidžiaugė iš JAV ambasados pasiekusia padėka nuo Konstitucinių teisių fondo vyriausiosios Programų direktorės Katie Moore už puikiai video konferencijai paruoštus vaikus. „ … mokiniai buvo taip gerai paruošti, kad galėtume pavadinti juos ryškiai šviečiančiomis žvaigždėmis. Los Andželo mokytojai ir moksleiviai buvo neapsakomai sužavėti ir dėkingi už jūsų mokinių apgalvotus atsakymus…“. „Aš didžiuojuosi „Ventos“ vid. mokyklos mokiniais ir mokytojais. Mes buvome vieni iš lyderių, nors atvažiavome iš provincijos. Tai įrodymas mūsų mokinių kompetetingumo ir mokytojų profesionalumo“ – įspūdžiais dalijosi direktorės  pav. ugdymui L. Pocevičienė.

 

Užteko laiko pramogoms
Tuo metu, kai viena grupė įtemtai diskutavo Amerikos ambasadoje, kita laiką leido pliuškendamasi Vilniaus vandens pramogų parke. Šią „šlapią“ pramogą mokykla padovanojo aktyviausiems ir išradingiausiems mokiniams. „Jau senai neturėjau tokios nuostabios ekskursijos. Įgijau žinių, šiokios tokios patirties, kuri būtinai pravers gyvenime“, – džiaugėsi septintokė Monika. „ Manome,  turėtume būti patys laimingiausi ir tarti begalinį AČIŪ savo, „Ventos“, mokyklai ir jos bendruomenei. Jų dėka mes dar ilgai išsaugosime prisiminimus apie įspūdingą kelionę“, – nuoširdžiai dėkojo visi dešimtokai, kuriems kitąmet teks palikti mokyklą.

Mažeikių „Ventos“ vid. mokyklos direktorės pav. ugdymui Lijanos Pocevičienės, jaunosios žurnalistės Indrės Levickytės ir www.infomazeikiai.lt informacija.