Originalūs šachmatai pasklido po pasaulį

Kuomet garbūs Lietuvos politikai, diplomatai ar net aukšti užsienio šalių asmenys laisvalaikiu parimsta prie šachmatų lentos, visai gali būti, kad 64 langelių teritorijoje „kariauja” ne kieno nors kito, o dzūko Broniaus Palažijos išdrožti šachmatai.

Pasklidę po visą pasaulį
Profesionalus drožėjas B. Palažija, įsikūręs Miklusėnuose, netoli Alytaus, turbūt vienintelis pasaulyje savo rankomis, be ypatingų technologijų, gamina puikiausios kokybės šachmatus, puošiančius daugybės šalių iškilių asmenybių meno dirbinių kolekcijas.

B. Palažija iki šiol yra pagaminęs 395 komplektus šachmatų. Meistro vertinimu, apie 90 proc. yra iškeliavę į kitas šalis. Daugiausia jo gaminius perka Vokietijos šachmatų mėgėjai, po keletą komplektų yra pasiekę JAV, Izraelį, Italiją, Ispaniją, Kanadą, Australiją, net Japoniją. Tautodailininko išdrožti šachmatai puikuojasi kone visų šalių ambasadose.

Drožėjas pasidžiaugė, kad jo šachmatus yra įsigijęs profesorius Vytautas Landsbergis, taip pat Lietuvos prezidentai Algirdas Mykolas Brazauskas bei Valdas Adamkus. „Vieni politikai šachmatus perka norėdami praturtinti savo meno dirbinių kolekcijas, kiti jais iš tikrųjų žaidžia”, – sakė B. Palažija.

Jo išdrožtus šachmatus dažniau perka turtingesni žmonės. Štai prieš porą metų į meistrą kreipėsi dvi vokiečių šeimos – atvykėliai buvo įsitikinę, kad dzūko drožiniai yra puiki investicija. „Jie kalbėjo, kad niekas neužaugins tiek palūkanų, kiek rankomis išdrožti šachmatai per 10-20 metų”, – pasakojo menininkas.

B. Palažijos šachmatų parodos buvo surengtos Vilniuje, Ignalinoje, Murmanske (Rusija), Klivlende (JAV).

Renkasi istorinę tematiką
Per mėnesį B. Palažija pagamina 1-2 komplektus šachmatų. Jis pasakoja, kad vienas turtingas vikietis siūlęs didžiulius pinigus už 20-30 komplektų per mėnesį, tačiau, pasak drožėjo, tiesiog fiziškai neįmanoma tiek pagaminti.

„Kasdien dirbdamas po 10 valandų, per mėnesį galėčiau išdrožti 4 komplektus šachmatų, bet ne  daugiau”, – tikino tautodailininkas. Sovietmečiu jam savo dirbinius tekdavo drožti slapta.  Tik Lietuvai atgavus nepriklausomybę meistras buvo viešai įvertintas.

„1990 metais pradėjau įnirtingai dirbti, šachmatus gaminau kone serijiniu būdu. Užsakymų sulaukdavau tiek, kad neturėjau kada nė atsidusti”, – prisiminimais dalijosi B. Palažija.

Bronius šachmatus drožia jau 40 metų. Nusprendęs rimtai užsiimti drožėjo amatu, jis ilgai svarstė, ką drožti.„Šachmatus pasirinkau todėl, kad visas pasaulis jais žaidžia. Be to, tai nedideli dirbiniai, kurie gali lengvai pasklisti po visą pasaulį”, – aiškino auksarankis.

Rodydamas savo šedevrus, meistras pasakojo, jog jo šachmatuose vyrauja 3 pagrindinės temos: Vytautas Didysis, Turkijos valdovas su savo kariaunomis bei – Hitleris ir Stalinas.

Pirmieji B. Palažijos išdrožti šachmatai ir šiandien puošia įspūdingą menininko kolekciją. ,,Džiaugiuosi, kad pirmasis mano dirbinys iki šiol su manimi. Nors šie šachmatai ne ypač dailūs, negalėčiau jų ramia širdimi atsisakyti, man jie neįkainojami”, – teigė pašnekovas.

Brangiausi – ąžuoliniai
B. Palažijos užsiėmimas – ne atsitiktinis. Jo dėdė buvo medžio meistras, gamino baldus dvarų ponams. „Tai mano pirmasis mokytojas, – sakė meistras. – Vaikystėje droždavau visokius šautuvėlius, kitokius žaislus draugams.”

Būdamas 8 klasėje, pagamino net kambario baldus – fotelius ir stalą. „Kirvio darbo” baldai -neturėjo jie jokios išliekamosios vertės, bet tėvas buvo patenkintas”, – šypsojosi drožėjas. Savo unikalius sugebėjimus B. Palažija šiuo metu yra pavertęs nedideliu, tačiau pelno teikiančiu verslu. „Dirbu ir dėl atlygio”, – neslėpė tautodailininkas. Pasak jo, brangiausi – iš ąžuolo išdrožti šachmatai.

Beje, be šios veiklos menininkas garsėja ir didžiule savo dekoratyvinių augalų kolekcija – šiuo metu  jo medelyne galima išvysti net 17 tūkst. augalų rūšių.
„Žiemą, kol augalai miega, pjaustau šachmatus, o vasarą užsiimu augalų priežiūra”, – taip paprastai dviejų veiklų suderinimą paaiškino B. Palažija.

 

www.alytausgidas.lt