Tuberkuliozė – klastinga, užkrečiama liga

 

Tuberkuliozė (TB) – tai infekcinė, užkrečiama liga, kurią sukelia Kocho bacila arba, tiksliau sakant, tuberkuliozės mikrobakterija. Ja dažniausiai užsikrečiama per orą, lašeliniu būdu – vienas asmuo nuo kito (kosint, čiaudint, kalbant). Užsikrėsti gali kiekvienas iš mūsų, nes gatvėmis vaikšto, autobusais važiuoja, lankosi įstaigose sveiki ir sergantys, gydyti ir neišgydyti, nedrausmingi asmenys.

Sveiko žmogaus imuninė sistema „atsigina“ nuo ligos sukėlėjų, jeigu jų aplinkoje nėra daug ir nenusilpęs žmogaus organizmas. Todėl šia liga dažnai suserga per mažai savo sveikata besirūpinantys, bendraujantys su sergančiais žmonėmis.
Dažnai ši liga asocijuojasi su skurdu, bloga higienos būkle, alkoholizmu, narkomanija, AIDS, todėl sergantys tuberkulioze žmonės linkę slėpti savo ligą, nesigydo.
Nors tuberkuliozės lazdelės dažniausiai pažeidžia plaučius, ligai daugiau būdingi bendro negalavimo požymiai: silpnumas, nuovargis, svorio kritimas, prakaitavimas naktį, nedidelis karščiavimas vakarais (37,2 – 37,5 oC), sausas kosulys. Negydant šie požymiai sustiprėja, gali atsirasti skrepliavimas su kraujo priemaišomis, pažeidžiami kiti organai.

 

Būkite budrūs ir bendraudami su sergančiuoju atvira plaučių tuberkulioze, laikykitės atokiau. Toks ligonis turi būti izoliuotas atskiroje patalpoje ir kosėdamas bei čiaudėdamas užsidengti burną nosine. Nuo tuberkuliozės galima apsisaugoti stiprinant sveikatą (sveikai maitinantis, grūdinantis) bei laikantis kitų sveikos gyvensenos principų, kartą per metus pasitikrinant rentgenoflorografiškai. Svarbu žinoti, kad geras gydymas – tai svarbiausia profilaktikos forma, nes užkrečiamas ligonis tampa neužkrečiamu, kas sumažina tuberkuliozės plitimą visuomenėje. Žinoti apie tuberkuliozę – tai suprasti jos rizikos faktorius ir realijas, mokėti saugoti save ir aplinkinius, laiku bei efektyviai gydytis. Tai pagaliau savo žinių praplėtimas, elgesys ir kultūra, leidžiantys geriau kovoti prieš tuberkuliozę.

Telšių visuomenės sveikatos centras ir www.infomazeikiai.lt informacija.