Prezidentas užsimena, kad vetuos prekybos antkainių įstatymą

Alfa.lt

Prezidentas Valdas Adamkus prasitarė, kad greičiausiai vetuos antradienį Seime priimtą ir net pačius parlamentarus nustebinusį įstatymą dėl prekybos antkainių apribojimo maisto produktams. Šalies vadovas prisipažino nustebęs, kai išgirdo tokį seimūnų nutarimą. „Man susidarė įspūdis, kad grįžtame į kažkokius sovietinius laikus, kai pradedama riboti mūsų gyvenimą“, – žurnalistams sakė prezidentas. Anot jo, uždėdami ribas, mes negalime kalbėti apie laisvą rinką.
Prezidentas leido suprasti, kad iš jo pasisakymo matosi, jog įstatymą jis tikrai vetuos. Valstybės vadovas turi dar dešimt dienų, per kurias turi nuspręsti, kaip pasielgti su, jau dabar prieštaringai vertinamu, įstatymu.

Seimūnai jau irgi norėtų, kad jų priimtą įstatymą prezidentas vetuotų. Esą jie prisipažįsta, kad priėmė klaidingą įstatymą. Antradienį priešpiet patvirtinę prekybininkų antkainius ribojantį įstatymą, valdančiosios koalicijos lyderiai sakė atsipeikėję ir norėtų, kad prezidentas šį įstatymą vetuotų. Seimas antradienį bene vienbalsiai balsavo, kad maistą parduodančių prekybininkų antkainis būtų ribojamas – ne daugiau kaip 20 proc. mažmenininkams ir ne daugiau kaip 15 proc. didmenininkams. Be to, jiems uždrausta rinkti visus kitus mokesčius. Manoma, kad toks sprendimas Lietuvą padarytų bene unikalia šalimi Europos Sąjungoje.

Parlamentarai balsavo netikėtai gausiai. „Už“ buvo 81 parlamentaras iš 87 dalyvavusių balsuojant – tiek pozicijos, tiek opozicijos parlamentarai. Tik 6 parlamentarai susilaikė – 3 „tvarkiečiai“, 2 socdemai bei vienas Tautos prisikėlimo partijos atstovas. Tokios daugumos užtenka, kad būtų atmestas prezidento veto. Įstatymas buvo priimtas labai netikėtai – jis ryte buvo įtrauktas į darbotvarkę, pasiūlius Petrui Gražuliui, ir išsyk be jokių diskusijų priimtas. Priimti įstatymą anksčiau buvo bandyta penkis kartus, tačiau balsavimai buvo kelis kartus žlugdomi. Už tai, kad prezidentas turėtų vetuoti įstatymą, jau pasisakė trijų iš keturių valdančiųjų partijų lyderiai – premjeras konservatorius Andrius Kubilius, „prisikėlietis“ Laimontas Dinius, libcentristas Artūras Zuokas, libsąjūdietis Eligijus Masiulis.

„Pritariu koalicijos partnerių nuomonei. Be abejo, tai reikia vertinti kaip tam tikrą neapsižiūrėjimą. Klaidų daug kam pasitaiko“, – trečiadienį sakė vyriausybės šventadienį švenčiantis premjeras A. Kubilius.