Lenkai: Mažeikių įmonę reikia parduoti

„PKN Orlen“ nusipirko „Mažeikių naftą“, kad sužlugdytų rusų planus. Šiandien Lietuvos įmonė leidžia užsidirbti Vladimiro Putino bičiuliui, o Lenkijos koncernas turi didelių finansinių sunkumų. Tokie nevykusios politikos mažinti Rusijos įtaką padariniai, rašo įtakingas Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“.

„Orlen Lietuva“ didelę dalį naftos gauna iš Rusijos uosto Primorske, kur didžiausia operatorė yra kompanija „Gunvar“. Ją 1997 metais įsteigė verslininkas Genadijus Timčenka, glaudžiai susijęs su dabartiniu Rusijos premjeru, pažymi leidinys.

 

Šių metų pirmajame ketvirtyje palyginti su atitinkamu praėjusių metų laikotarpiu Mažeikių įmonės pajamos išaugo, bet bendri nuostoliai sudarė 30 milijonų dolerių ir buvo didesni nei pernai. Pasak ekspertų, net jei „Orlen Lietuva“ kada nors gaus pelno, įmonės rentabilumas vis tiek bus mažesnis už „PKN Orlen“ vidurkį, o tai reiškia, kad Mažeikių įmonė traukia Lenkijos koncerną žemyn.

 

Vienintelė protinga išeitis yra prisipažinti padarius klaidą ir parduoti naftos perdirbimo įmonę, konstatuoja „Gazeta Wyborcza“.

Anot leidinio, problema ta, kad, išskyrus Rusijos kompanijas, norinčių įsigyti Mažeikių įmonę yra nedaug. Kai kurie šaltiniai Lenkijos laikraščiui teigė, jog „lietuviai nieko neturi prieš rusų grįžimą į Mažeikius, nors jie šito atvirai nepasakys“.

 

www.atn.lt