Nauja mobilumo programa – efektyvesniam viešajam administravimui

 

Pirmą kartą Šiaurės ir Baltijos šalių istorijoje pradedama vykdyti bendra viešojo administravimo mobilumo programa. Naujoji programa teiks finansinę paramą valstybės tarnautojams ir kitiems viešojo sektoriaus darbuotojams, kurie nori vykti stažuotis, praktikuotis ar vykdyti tinklų veiklas.

Šiaurės ir Baltijos šalių viešojo administravimo mobilumo programą administruoja Šiaurės ministrų tarybos biuras Estijoje. Norintys dalyvauti programoje jau gali teikti paraiškas. Galutinis terminas paraiškoms pateikti yra 2009 balandžio 30 d.  Veiklose, kurias gali remti ši programa, turi dalyvauti mažiausiai trys šalys, iš kurių bent dvi yra Šiaurės šalys ir viena Baltijos šalis. Programa gali paremti iki 70% kelionės, apgyvendinimo ir tinklų išlaidų.

Šiame kontekste Šiaurės ir Baltijos šalys – tai Danija, Estija, Islandija, Latvija, Lietuva, Norvegija, Suomija ir Švedija. Metinį programos biudžetą sudaro 2 mln. Danijos kronų (apie 896 tūkst. litų). Programą finansuoja Šiaurės ministrų taryba ir Estijos, Latvijos bei Lietuvos vyriausybės. Be viešojo administravimo mobilumo programos Šiaurės ministrų taryba taip pat vykdo verslo ir pramonės mobilumo programą (www.norden.lv) bei kultūrinę mobilumo programą (www.kknord.org).

Šios mobilumo programos yra svarbus instrumentas, kuriuo artimiausioje ateityje bus skatinamas bendradarbiavimas tarp Šiaurės ir Baltijos šalių. Šis bendradarbiavimas buvo pradėtas 1991 m., kai Šiaurės ministrų taryba įsteigė biurus Vilniuje, Rygoje ir Taline.