Valdžios parama verslui – biurokratijos džiunglėse

alfa.lt
Premjeras Andrius Kubilius žada, kad jau kovo pradžioje–balandžio pradžioje bus pradėtos dalinti pirmosios paskolos verslui. Ūkio viceministras Rimantas Žylius užtikrina, jog paskolos bus skirstomos bankų, kurie paskolose maišys ir savus, ir valstybės pinigus, t.y. prisiims dalį rizikos. O paramą teiksiančius bankus atrinkti turinti „Invega“ atšauna, kad visa tai dar neaišku: nežinia, ar per mėnesį bus spėta atrinkti bankus, taip pat dar neapsispręsta, ar bankai skolins vien valstybės pinigus, ar pridės ir savų.

Pirmieji lengvatiniai kreditai, kuriuos pagal verslo skatinimo planą verslininkams parūpins valdžia, bus iš biudžeto paskirti 100 mln. litų; jie bus pradėti dalinti balandžio pradžioje, žadėjo R. Žylius penktadienį po pasitarimo pas A. Kubilių dėl šio plano. „Paskolos bus skirstomos per bankus. Paskolindami šituos pinigus bankams mes suteikiame jiems lėšų, kurias jie gali laisvai skolinti. Taip sumažiname jiems riziką. Tai reiškia, kad bankui, kuris turi rizikos skalę, suteikiame sąlygas būti tolerantiškesniems rizikai“, – aiškino R. Žylius. Anot jo, šiuo metu veikiantis modelis – valstybė prisiima iki 80 proc. paskolos.

„Bandome pasiekti, kad bankai irgi dalintųsi rizika. Norime, kad bankai būtų lankstūs: ten, kur įmonė mažiau rizikinga, valstybės garantija bankai naudotųsi mažiau, kur labiau rizikinga – daugiau. Skirstant per bankus bus užtikrintas skaidrumas“, – sako R. Žylius.
Jis sako neturintis skaičiavimų, kokia dalis valstybės pinigų galėtų būti išduota bendrovėms, kurios bankrutuos ir paskolų nebegrąžins: „Deja, negaliu atsakyti į šitą klausimą“.

Bankus, kurie teiks pirmąją paramą, vertinamą 100 mln. litų, atrinks „Invega“.
Šios vyriausias juristas Remigijus Znutas Alfa.lt sakė negalintis pasakyti, ar gali būti spėta per mėnesį atrinkti bankus, skirstysiančius paramą. Mat valdininkams dar daug žingsnių likę padaryti iki tol, kol bus išsiųsti pakvietimai bankams dalyvauti konkurse.

Ūkio ministerija žiūri vienaip, „Invega“ – kitaip
„Turime užsitikrinti lėšų gavimą – tam, kad lėšas būtų galima skirti „Invegai“ turi būti priimti tam tikri teisės aktai. Jie derinami su Finansų, Ūkio ministerijomis. Tai turėtų užtrukti. Vėliau bus konkursas, jo trukmė priklausys nuo to, kiek bankų dalyvaus, kokias sąlygas siūlys. Kaip greitai pinigai bus siūlomi, priklausys ir nuo bankų pajėgumo – šiuo metu Europos investicijų fondas jau teikia kvietimus paramai skirstyti, jų ir mūsų priemonės šiek tiek dubliuojasi“, – vardija R. Znutas. Anot jo, fonde bus skirstomi dalinai europiniai pinigai, o tai padidina reikalavimus procedūroms bei vėlgi jas pristabdo.

R. Znutas apibūdina, jog fondo remiamų priemonių sąrašas bus palyginti siauras, o bene pagrindinė sąlyga bankams – be nedidelių, pageidautina apie 5–6 proc. metinių palūkanų – bus galimybė kuo greičiau paskirstyti kreditus. „Skirtingi bankai gali taikyti skirtingas palūkanas. Gali būti nustatytos ribos, kiek palūkanos gali svyruoti priklausomai nuo imančiojo paskolą rizikingumo“, – sako R. Znutas.

Jo nuomone, jei norima paskolas skirstyti kuo greičiau, o jų palūkanas išlaikyti žemas, tai bankai savo pinigais prisidėti neturėtų: „bankų ištekliai automatiškai augina paskolų kainą. O mes norime skolinti verslininkams pakankamai pigiai, ne už 12–14 proc. metinių palūkanų“, – sako jis.

Tačiau pagal „Invegos“ siūlomą variantą, bankai bus 100 proc. atsakingi už suteikiamas paskolas – jie perskolins valdžios suteiktus pinigus už sutartą maržą, tačiau už kelių metų turės sugrąžinti visą jai valdžios suteiktą paskolą. Jei verslininkai dalies pinigų negrąžins – tai bankai turės trūkumą padengti savomis lėšomis. Verslo skatinimo plane yra įrašyta, jog pirmosios paskolos bus teikiamos iki 175 tūkst. litų dydžio. Šis pradinis fondas yra skirtas laikotarpiui kol bus pradėta skirstyti parama per specialų Europos investicijų fondą, kuriame bus beveik 2 mlrd. litų lėšų.
Kitą savaitę bus paviešintas interneto tinklapis, kuriame bus surašytos konkrečios priemonės pagal verslo skatinimo planą, taip pat jų vykdymo eiga, penktadienį žadėjo R. Žylius.