Policininkai ir gaisrininkai badauja?

 

Vakar, vidaus reikalų ministerijoje (VRM) ministras Raimundas Palaitis priėmė ugniagesių, policininkų ir pasieniečių atstovus. Pagrindinė susitikimo mintis – vienintelė viltis, kad Lietuva netaps nusikaltėlių, gaisrų ir sieną kertančių nelegalų kraštu, yra persvarstytas biudžetas. Tiesa, po susitikimo paaiškėjo, kad išliko daugiau klausimų nei atsakymų į juos.

Nenori žvalgytis pigesnės darbo jėgos
„Susirinkome, apsikeitėme informacija ir nuomonėmis. Problema – sumažintas finansavimas vidaus reikalų sistemai. Dėl šios priežasties vidaus reikalų sistemos darbo intensyvumas bei pareigūnų darbo užmokestis mažėja. Bus problemų užtikrinant viešąjį saugumą, bet reikia žiūrėti į realią situaciją. Pajamos yra tokios, kiek Finansų ministerija duoda pinigų. Daug pareigūnų dabar dirba iš idėjos. Ne visuomet gaudami atlyginimą už viršvalandžius“, – kalbėjo R. Palaitis.
Pasitarime aptarta viena iš galimų alternatyvų – iš darbo biržos priimti daugiau žmonių, kurie atliktų policininkų pareigas, o dabartiniams pareigūnams ženkliai sumažinti atlyginimus. Bet tokiam drastiškam žingsniui ministras teigė nepritariantis.

Užmokestis buvo padidintas
Prabilęs apie darbo užmokestį, R. Palaitis akcentavo, kad 2008 m. spalio 1-ąją pareigūnams atlyginimai buvo padidinti. „Taip, dabar algos mažėja, bet ne taip ženkliai, kaip kad buvo padidintos. Turime siekti, kad nebūtų taupoma viešojo saugumo sąskaita. Jei finansavimą pavyktų išlaikyti, koks buvo ankstesniais metais, saugumas išliktų panašioje situacijoje. Lauksime biudžeto persvarstymo Seime. Algos pareigūnams kol kas nevėluoja. Jų prašymas sugrąžinti bazinį dydį iki buvusio yra absoliučiai nerealus“, – tvirtino R. Palaitis.

Yra kur sutaupyti
Per susitikimą buvo aptarti lėšų taupymo būdai. „Gaisrininkai sako, kad gali uždaryti keletą mažesnės reikšmės gaisrinių, kurių veikla pakankamai neefektyvi. Policininkai siūlo atsisakyti teismų, psichiatrinės ligoninės saugojimo funkcijos. Bet šios pareigūnų funkcijos yra apibrėžtos įstatyme, siūlysime jį pakeisti, bet prognozuoti, ar Seimas priims tokius siūlymus, nedrįsčiau“, – teigė VRM ministras.
Paklaustas, kaip pakito paties ministro atlyginimas, R. Palaitis vengė konkretumo: „Mano atlyginimas sumažėjo gerokai daugiau nei pareigūnų. Žiūrint procentais. Skaičiais jo neįvardysiu.“

Baiminamasi atleidimų bangos
Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas, paprašytas pakomentuoti vykusį susitikimą, pirmiausia pabrėžė, kad ne tik policininkams dabar sunkios dienos. „Visi skundžiasi dėl pinigų trūkumo. Per susitikimą konstatavome esamą situaciją. Policijos sektoriuje po pirmo lėšų mažinimo etapo išlaviravome neatleisdami pareigūnų. Kas bus po antrojo? Rezervų taupymui nelabai matome. Svarstome mažinti automobilių parką, atšaukti užsienyje dirbančius specialistus.“
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Remigijus Baniulis ir valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Saulius Stripeika nebuvo nusiteikę bendrauti su žiniasklaida. Paprašyti palaukti, kad būtų galima juos pakalbinti, vienas jų atšovė: „Jūs ne ministrai, kad turėtume vykdyti prašymus.“