LRTC pirmoji Lietuvoje pradeda teikti mobiliojo WiMAX interneto paslaugas

 

Lietuvos radijo ir televizijos centras (LRTC) ir pirmaujanti telekomunikacinių sistemų bei mobiliųjų telefonų tiekėja „Samsung Electronics” šiandien paskelbė apie pradedamas teikti mobiliojo WiMAX interneto paslaugas. Tam naudojama 3,5 GHz dažniu veikianti „Samsung” įranga. Tai pirmoji įranga, kurią sertifikavo WiMAX forumas. Mobilusis WiMAX ryšys dažnai vadinamas naujausios, ketvirtos kartos (4G), mobiliuoju ryšiu.

LRTC praneša nuo kovo 3 dienos pradėsianti teikti mobiliojo WiMAX interneto ryšio paslaugas. Iki 2010 metų ryšio tinklą LRTC ketina išplėtoti visoje šalyje. Taip pat nuo šiandien keliuose populiariuose prekybos ir pramogų centruose didžiuosiuose Lietuvos miestuose pradedami pardavinėti mobiliojo WiMAX interneto įrenginiai.
Tokį interneto ryšį, kuris buvo prieinamas biuruose bei namuose, naujosios LRTC paslaugos pasiūlys ir viešose atvirose erdvėse bei judantiems vartotojams be jokių apribojimų nuo pat paslaugų teikimo pradžios. Vėliau į LRTC mobiliojo WiMAX ryšio paketą bus įtrauktos naujos paslaugos, tokios kaip, VoIP (telefoninių pokalbių), vaizdo perdavimo ir paslaugos, susijusios su konkrečia vieta, bei kitos.
Šioms paslaugoms užtikrinti, „Samsung” pateikė pilną 3,5 GHz dažnio mobiliojo WiMAX ryšio sprendimą, kurį sudaro „U-RAS Flexible” bazinės stotys, susijusi sisteminė įranga, vartotojų įrenginiai bei integravimo paslaugos.
„Samsung” džiaugiasi galėdama bendradarbiauti su LRTC ir pasiūlyti pirmąsias Lietuvoje mobiliojo WiMAX ryšio paslaugas. Mes tikime, kad rinkos jau patikrinti „Samsung” mobiliojo WiMAX sprendimai prisidės prie Lietuvos pirmaujančių belaidžio plačiajuosčio interneto paslaugų plėtros”, – teigė „Samsung Electronics” vykdantysis viceprezidentas ir telekomunikacinių sistemų padalinio vadovas Woon Sub Kim.
Kovo 3 dieną daugiau nei 200 svečių dalyvavo iškilmingoje LRTC mobiliojo WiMAX ryšio paslaugų teikimo pradžios konferencijoje ir stebėjo revoliucinio belaidžio plačiajuosčio ryšio pristatymą.
LRTC yra pagrindinis antžeminių radijo ir televizijos tinklų operatorius Lietuvoje, turintis daugiau nei 50 metų transliavimo patirtį. Bendrovė yra WiMAX forumo narė nuo 2004 metų, o 2007 metais Ryšių reguliavimo tarnybos konkurse gavo leidimą teikti plačiajuosčio belaidžio ryšio paslaugas 3,5 GHz dažnių ruože.
„Samsung” yra pirmasis mobiliojo WiMAX sistemų tiekėjas, turintis visų trijų diapazonų WiMAX forumo sertifikatus, tarp jų ir 2,3 GHz („Wave1”) ir 2,5 GHz („Wave2”) įrangos sertifikatus, gautus 2008-aisiais.
„U-RAS Flexible” bazinė stotis yra pelniusi „WiMAX Forum Certified Seal of Approval” įvertinimą, po to, kai praėjo kruopščius WiMAX forumo testus šių metų sausį. Šis gaminys buvo pirmasis gavęs WiMAX forumo 3,5 GHz diapazono sertifikatą.
„Samsung” mobiliojo WiMAX USB modemas paslaugos vartotojų bus naudojamas kartu su LRTC mobiliojo WiMAX ryšiu. Šis USB modemas ir mobiliojo WiMAX ryšio sistema yra tarpusavyje gerai suderintos, todėl vartotojai galės naudotis aukštos kokybės belaidžio plačiajuosčio ryšio paslaugomis.
„Samsung” yra pirmaujantis mobiliojo WiMAX sistemų tiekėjas, 2008 metais sėkmingai diegęs jas įvairiose pasaulio šalyse. Komercinės mobiliojo WiMAX ryšio paslaugos pirmiausia buvo pradėtos teikti Pietų Korėjoje 2006 metų birželį. JAV „Clearwire” ir Rusijos „Scartel” paleido mobiliojo WiMAX tinklus 2008 metais. Šiais metais komercines paslaugas yra pasiruošę pradėti teikti dar daugiau operatorių visame pasaulyje. WiMAX forumas prognozuoja, kad iki 2012 metų pasaulyje mobiliuoju WiMAX naudosis daugiau kaip 133 mln. vartotojų.

Apie Lietuvos radijo ir televizijos centrą
Pradėjęs kaip antžeminių analoginių radijo ir televizijos tinklų operatorius, Lietuvos radijo ir televizijos centras išplėtė savo verslą į skaitmeninės antžeminės (DVB-T) ir plačiajuosčio belaidžio duomenų perdavimo tinklų sritį. Šiandien bendrovė teikia didelės spartos interneto, telefonijos bei vaizdo per IP ir kitas paslaugas namų vartotojams ir verslui. LRTC yra WinMAX forumo narys nuo 2004 metų ir turi nacionalinę WiMAX licenciją. Daugiau informacijos – www.lrtc.net.

Apie „Samsung Electronics”
„Samsung Electronics” yra pasaulinė puslaidininkių, telekomunikacijų, skaitmeninio turinio ir skaitmeninių konvergencijos technologijų lyderė. 2007 metų konsoliduotos kompanijos pajamos siekė 105 mlrd. JAV dolerių. „Samsung Electronics” dirba apie 150 tūkst. žmonių 134 biuruose 62 šalyse. Kompaniją sudaro du pagrindiniai padaliniai: skaitmeninio turinio ir komunikacijų bei įtaisų sprendimų. Vienas sparčiausiai augančių pasaulinių prekės ženklų „Samsung Electronics” yra pirmaujanti skaitmeninių televizorių, atminties lustų, mobiliųjų telefonų, skystųjų kristalų ekranų gamintoja. Daugiau informacijos – www.samsung.com.