Kandidatai į prezidentus, arba Briedžio medžioklė 2009

 

 

Įrašas panašus į politinių horoskopų rašymą – tikėti nebūtina. Taigi, kandidatai LR Prezidento rinkimuose 2009 (daug nesiplečiant, nes dar bus progų išsamiau aprašyti):

Dalia Grybauskaitė – laimės. Jeigu dalyvaus. Aš asmeniškai spėju, kad ji apsisprendusi dalyvauti, tačiau jai naudingiau to nesakyti iki paskutinės minutės. Ir dėl to iš proto eina kai kurie politikai, kurie bijodami pralaimėti kandidatuotų tik su sąlyga, jei eurokomisarė nedalyvautų. O D.Grybauskaitė savo apsisprendimo nesako todėl, kad viešumoje sklando versijos apie jos asmeninį gyvenimą, politikai ir žiniasklaida apie tai kalba pusę lūpų – tarsi bijodami būti pirmieji (tiesa, pirmasis čia buvo Vaidotas Žukas), kurie garsiai paklausė – tai komisarė Grybauskaitė yra lytinių mažumų atstovė, ar ne? Todėl vietoj šių žodžių nuolat vartojamos aptakios frazės, kaip „vertybinės nuostatos”, „asmeninio gyvenimo detalės” ir kt. Neabejoju, kad vos tik D.Grybauskaitė paskelbtų apie dalyvavimą rinkimuose, pasipiltų ilgai kaupta informacija apie jos asmeninį gyvenimą – netikiu, kad, pavyzdžiui, „Lietuvos rytas” ir socdemai tokios dar neturi prisirinkę. Religingųjų bobučių (LNK realybės šou balsavusiųjų už netradicinės orientacijos Ruslaną?) armijos jau išrikiuotos, beliks tik reikiamu laiku įduoti joms ginklus į rankas – lauksim atakų iš apkasų. Mano spėjimas – 70/30, kad Grybauskaitė rinkimuose dalyvaus.

Vytautas Landsbergis – dar prieš keletą mėnesių niekas realiai nesvarstė šios kandidatūros, dabar ji atsirado daugiausiai dėl tos pačios D.Grybauskaitės galimo kandidatavimo. Dalis konservatorių Landsbergį siūlo kaip atsvarą Grybauskaitei, nes jos nenori vėlgi dėl tų pačių subtiliai maskuojamų priežasčių (arba mitų?). O nė vienas kitas kandidatas iš konservatorių realios konkurencijos D.Grybauskaitei nesudarytų. Juokingiausia, kad net amžini Landsbergio priešai socialdemokratai, bijodami tos pačios Grybauskaitės triuškinančios pergalės, siekia suskaldyti konservatorius, todėl per savo ruporus (R.Lopata, A.Bumbliauskas jau pasireiškė) įtikinėja kitus ir save pačius, koks geras kandidatas būtų V.Landsbergis. Galbūt ir taip, bet mano asmeninis spėjimas – 35/65, kad jis rinkimuose nedalyvaus.

Algirdas Brazauskas – jei kandidatuotų, antrą kartą sulaužytų savo pažadą negrįžti į politiką. Paradoksas, kad jis galėtų būti stipriausias socialdemokratų kandidatas, galintis bent kažkiek pasipriešinti D.Grybauskaitei, tačiau jis pats palaiko eurokomisarės kandidatavimą. Todėl kandidatuotų tik per prievartą – socdemų stumiamas, jei šie desperatiškai ieškodami galimo kandidato, vietoj naujo partijos pirmininko (nulinius šansus laimėti prezidento rinkimus turinčio G.Kirkilo? Z.Balčyčio? A.Butkevičiaus?) rinksis vėlgi vienintelį stipresnį priešininką pačiai D.Grybauskaitei. 45/55, mažiau tikėtina, kad šis gelbėtojas dar kartą grįžtų gelbėti Lietuvos. Tai yra, partijos.

Arūnas Valinskas – trečiasis asmuo valstybėje, jei turės sveiko proto, rinkimuose nekandidatuos. Nebent yra pakankamai drąsus, kad pamatytų realius savo reitingus dabar ir palygintų su reitingais iki Seimo rinkimų. Bet atrodo, kad prezidento postą jis sapnuoja jau senokai, todėl bandyti gali – ir ne dėl partijos, o dėl asmeninių ambicijų. Seimo pirmininko postas – daugiausia, ką jis galėjo pasiekti laimingų aplinkybių dėka, todėl turėtų saugoti šitą žvirblį, nors ir išdaužytais langais, o ne eiti medžioti briedžio į D.Grybauskaitės, A.Brazausko arba V.Landsbergio girią. Mano nuomone, 60/40 už tai, kad Valinskas rinksis medžioklę, nors joje, kaip jau įprasta, bus tik varovu ir stebės pro šalį bėgančius briedžius.

Valentinas Mazuronis – dūmelis, likęs po to, kai visgi sudegė feniksas Paksas. Greičiausiai, garsiai berėkaudamas ir rankomis bemosikuodamas pats Mazuronis tą dūmelį ir išsklaidys – liks keli procentai rinkėjų, atidavę jam savo balsus. Spėti, kad dalyvaus rinkimuose, jau nebereikia – jis tai jau patvirtino.

Liberalcentristai ir liberalai svarsto, kelti savą partinį žmogų (nors stiprių kandidatų ir neturi nei viena iš šių partijų), ar paremti žmogų iš išorės (D.Grybauskaitę?).

Jei nedalyvaus V.Landsbergis, jo vietoje gali būti Laima Andrikienė, arba konservatoriai greičiau parems D.Grybauskaitę (žinoma, jei tik ji dalyvaus). Jei nedalyvaus A.Brazauskas, rinkimams tikriausiai bus išmestas naujasis partijos pirmininkas. Jei nedalyvaus A.Valinskas, kito kandidato prisikėlėlių partija neiškels, ir jokio skirtumo, ką rems – vis tiek įtakos tai neturės.

Be dar nežinomų kandidatų, bus ir keletas rakščių, bandančių pasireklamuoti rinkimuose. Algirdas Pilvelis, Č.Jezerskas, galbūt darbietis Šarūnas Birutis, Paleckio frontininkai renkasi iš dviejų lygiaverčiai nulinių kandidatų, dar advokatė iš Klaipėdos, kurios pavardės neprivalau žinoti. Išlįs ir daugiau tokių.

Tiesa, jei visgi D.Grybauskaitė nedalyvaus, viskas apsiverstų aukštyn kojom – iš politinių kapinių, užuodę postus, gali prisikelti ir A.Paulauskas su K.Prunskiene, stūmimas kandidatuoti V.Landsbergį nebetektų prasmės, o A.Valinskas jau pagalvotų, kad briedis pats atbėgo į jo kiemą ir eitų jo nušauti.

 

dievuziniasklaida

 

O dabar rimtai:

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį, t.y. šiandien pradėjo priimti pretendentų kandidatuoti prezidento rinkimuose pareiškinius dokumentus.
Pirmasis VRK dokumentus pristatė partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas V.Mazūronis. (kandidatais išsikėlę asmenys turi surinkti mažiausiai 20 000 juos remiančių piliečių parašų).
Antrasis VRK atvyko atsargos generolas Č. Jezerskas. Kiek vėliau –  Seimo pirmininkas A. Valinskas bei Valstiečių liaudininkų partijos pirmininkė K. Prunskienė, skandalingai pagarsėjęs leidėjas A. Pilvelis ir niekam gerai nežinomas kandidatas V. Kundrotas.
Balandžio 17 dieną VRK skelbs kandidatais į prezidentus įregistruotų asmenų sąrašą ir prasidės prezidento rinkimų agitacijos kampanija.
Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.