Bankai šienauja jiems skolingas įmones

www.alfa.lt

Vis dažniau paskolas paėmusioms įmonėms, prašančioms pratęsti arba atidėti grąžinimo terminą, nepavyksta susitarti su bankais arba šie iškelia sąlygas, prilygstančias bankrotui. Verslininkai sako, kad jau prasideda skolintų pinigų keitimo į materialųjį turtą procesas, rašo „Verslo žinios“.
Nekilnojamojo turto nuoma ir plėtra užsiimanti UAB „Lodena“, iki pernai gruodžio tvarkingai atidavinėjusi paskolą, AB banko „Hansabankas“ (keičiantis pavadinimą į „Swedbank“) prašė pratęsti paskolos terminą, nes grąžinti ją gali tik pardavusi pastatytą objektą. Bankas pareikalavo papildomo įkeitimo ir paskolos terminą nukėlė iki gegužės mėnesio. Įmonei atsisakius daryti papildomą įkeitimą, bankas pateikė ieškinius teismui.

„Esame vieni pirmųjų, patyrę bankų sistemos drastiškus žingsnius. Pernai rugsėjo mėnesio vertinimu buvome įkeitę bankui 9 mln. Lt, o paskola sudarė 5 mln. Lt, buvo išreikalautas mano asmeninis laidavimas, jo iki kažkodėl „nenuėmė“. Šie banko veiksmai priveda mokią bendrovę prie bankroto ir didžiausia grėsmė ta, kad įmonės įkeistas ir neįkeistas turtas gali būti išparduotas pusvelčiui paties banko turto valdymo bendrovėms“, – sako beviltiškoje padėtyje atsidūręs Džiugimantas Jazdauskas, UAB „Lodena“ direktorius.

Šventojoje namų kvartalą pastačiusi UAB „Vakarų gotika“ taip pat pernai gruodį sustabdė paskolos grąžinimą bankui.

„Bankas buvo pažadėjęs suteikti paskolą namų pirkėjams, jei juos rasime. Radome namus norinčią pirkti įmonę, bet bankas tyli ir rengia mūsų įmonės restruktūrizaciją. Palūkanas bankas gavo, baudas išieškos, jam atiteks ir mūsų turtas“, – sako Stanislavas Rubežius, UAB „Vakarų gotika“ generalinis direktorius.

Bankų veiksmus vadinantys visuotine nacionalizacija, verslininkai teigia pasigendantys aiškesnės valdžios pozicijos.

„Reikėtų uždrausti bankams išvežti pinigus į Skandinaviją, tada nebus tokio be išlygos tikslo juos atiminėti. Čia reikalingas visas priemonių paketas. Dabar bankai turi išskirtines pozicijas, nors jie yra pelno siekiančios organizacijos. Mes nesakome, kad neturime grąžinti paskolų, bet reikalingos protingos derybos. Jiems nieko nereiškia ir tai, kad pernai gavome vyriausybės institucijos INVEGA garantijas“, – teigia p. Jazdauskas.
Prognozuojama, kad didysis sprogimas, kai įmonės, ypač susijusios su nekilnojamuoju turtu, nepajėgs grąžinti paskolų, prasidės balandį.