Profesiniai susirgimai Telšių apskrityje 2008 metais

Kas yra profesinė liga?
Lietuvos Respublikos Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymas profesinę ligą apibrėžia kaip ūmų ar lėtinį darbuotojo sveikatos sutrikimą, kurį sukėlė vienas ar daugiau kenksmingų ir (ar) pavojingų darbo aplinkos veiksnių, nustatyta tvarka pripažintą profesine liga.


Kiek profesinių ligų atvejų nustatyta Telšių apskrityje praėjusiais metais?
Profesinių ligų valstybės registro duomenimis 2008 m. Telšių apskrityje buvo nustatyti 207 profesinių ligų atvejai. O tai sudaro 20,1 proc. visų Lietuvoje nustatytų profesinių ligų atvejų. Didžiausias profesinių ligų atvejų skaičius buvo nustatytas 2006 m. – 413 atvejų ir tai sudarė 28,5 proc. visų Lietuvoje nustatytų profesinių ligų atvejų. Kaip ir visoje Lietuvoje, Telšių apskrityje dažniau profesinės ligos yra nustatomos vyrams nei moterims. 2008 metais vyrams nustatyti 177 profesinių ligų atvejai, moterims – 30.

Kokios tai ligos?
Tai įvairios radikulopatijos, polineuropatija, klausos neuropatija. Bet vyraujančios yra jungiamojo audinio ir skeleto-raumenų sistemos ligos.

Kokios šių ligų priežastys?
Daugiausiai nustatomų profesinių ligų sukelia fizikiniai veiksniai – vibracija ir triukšmas. Antroje vietoje – ergonominiai veiksniai (krovinių kėlimas rankomis, pasikartojantys stereotipiniai judesiai, priverstinė darbo poza). Taip pat yra nustatyta profesinė liga veikiant cheminiams veiksniams.

Kokiose veiklose daugiausia fiksuojama profesinių ligų?
Dažniausiai profesinėmis ligomis serga vairuotojai, traktorininkai, moterų tarpe – siuvėjos.

Kaip reikėtų dirbti, kad būtų išvengta šių ligų?
Kadangi profesinių ligų priežastis yra blogos darbo sąlygos, didžiausias dėmesys turi būti skiriamas kenksmingų darbo aplinkos veiksnių pašalinimui iš darbo vietos bei jų poveikio išvengimui. Tai būtų ir profesinės rizikos vertinimas, kolektyvinių ir individualių asmeninių apsaugos priemonių naudojimas, periodiniai darbuotojų sveikatos tikrinimai, darbuotojų mokymas saugos ir sveikatos klausimais, darbuotojų informavimas ir kt.
Taip pat reikėtų siekti, kad profesinės ligos būtų nustatomos jaunesnio ir vidutinio amžiaus žmonėms, kai liga yra ankstyvoje stadijoje. To pasėkoje mažėtų profesinių ligų su pastoviu darbingumo netekimu, kada žmonės tampa iš dalies ar visiškai nedarbingi.

 

 

Telšių visuomenės sveikatos centro ir www.infomazeikiai.lt informacija.