Protesto šaukliai pasėjo nerimą

www.balsas.l

Šiandien „frontininkų“ planuojama nesankcionuota protesto akcija jau išvakarėse ant kojų sukėlė viešosios tvarkos užtikrinimo tarnybas. Baiminamasi, kad parlamentą vėl gali užgulti agresyviai nusiteikę asmenys.
Mitingą prie Seimo vasario 3-iąją norėję rengti smulkieji verslininkai ir prekybininkai vėliau savo planų atsisakė, nes juos tenkino su Ūkio ministerijos atstovais pasiekti susitarimai.

Vėliau protesto iniciatyvą mėgino perimti neparlamentinės partijos „Frontas“ lyderis Algirdas Paleckis, tačiau tam leidimo negavo. Vis dėlto „frontininkai“ vakar paskelbė rengsiantys „svogūnų akciją“. Kiek į ją susirinks žmonių, jie tvirtino nežinantys.

Reikalaus tyrimo.

Planuojama, kad šiandienė akcija prasidės prie Arkikatedros. Vėliau protestuotojai žygiuos prie Seimo, kur žada susiburti apie vidurdienį. Kaip LŽ aiškino prie „Fronto“ neseniai prisišliejęs Audrius Butkevičius, Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui ketinama įteikti peticiją, kurioje reikalaujama inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl Viešojo saugumo tarnybos veiksmų sausio 16-ąją. Esą tąkart prasilenkta su Viešosios tvarkos palaikymo įstatymu ir kitais teisės aktais, reglamentuojančiais specialiųjų priemonių bei ginklų panaudojimą.

„Taip pat prašysime, kad jis inicijuotų Vyriausybės, leidusios tokius veiksmus, atstatydinimą, kad būtų peržiūrėti ministrų kabineto priimti aktai, kuriais varžoma ekonomikos plėtra Lietuvoje“, – sakė A.Butkevičius.

Sukruto ir V.Šustauskas

Jaunųjų „frontininkų“ organizacija savo ruožtu žada įteikti parlamento vadovui svogūnų ir, A.Butkevičiaus žodžiais, pasveikinti A.Valinską per mėnesį praradus visuomenės pasitikėjimą.

„Fronto“ atstovas tvirtino neturintis žinių, kokios dar organizacijos prisidės prie akcijos. Jis sulaukė anksčiau ubagų karaliumi tituluoto Vytauto Šustausko skambučio. „Jis nori atvažiuoti. Pasakiau jam, kad mes jokio mitingo neorganizuojame“, – aiškino A.Butkevičius. Jis neatmetė galimybės, kad prie Seimo pasirodys ir riaušininkai.

Apjuos tvorele

Rengdamiesi galimiems neramumams, vakar į išplėstinį Seimo valdybos posėdį susirinko policijos ir Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovai. Po susitikimo jie buvo nekalbūs. VSD generalinis direktorius Povilas Malakauskas aptakiai užsiminė, kad „turimi duomenys pateikiami institucijoms, atsakingoms už viešąją tvarką sostinėje“. Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas tepasakė, kad pareigūnai ruošiasi galimam nesankcionuotam mitingui.

Šiandien iš ryto Seimo rūmai bus apjuosti apsaugine tvorele. Tuo pasirūpins sostinės savivaldybė.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas LŽ užtikrino, kad prie Seimo budės sustiprintos policijos pajėgos. „Jeigu žmonės elgsis taikiai, policijos pareigūnai jiems nieko nedarys. Tačiau kiekvienas, atėjęs į mitingą, turi žinoti, kad jis neteisėtas“, – įspėjo jis. K.Lančinskas nenorėjo svarstyti, ar pasikartos sausio 16-osios įvykiai, tik patikino, kad ruošiamasi įvairiems scenarijams.

Šiandien bus sustiprinta ne tik Seimo, bet ir Vyriausybės rūmų apsauga. Tam ketinama pasitelkti ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnus. Po praėjusių riaušių ši taryba buvo sulaukusi kritikos dėl guminių kulkų naudojimo.

Įspėjo bausiantys

Kaip elgtis, jei kiltų riaušės, vakar apmokyti ir Seimo kanceliarijos darbuotojai. Parlamento kanclerio pavaduotojas Gedeminas Aleksonis LŽ tai komentavo šykščiai. Jis tepasakė, kad Seimo tarnautojų paprašyta nesiartinti prie langų.

Per praėjusias riaušes kanceliarijos darbuotojai, stovėję prie langų, gerokai pykdė įsiutusius riaušininkus. Pasak G.Aleksonio, patekimas į parlamentą leidimus turintiems asmenims nebus apribotas, nes ne sesijos metu čia ir taip nedaug žmonių.

Vadovybės apsaugos departamento direktorius Raimundas Kairys nepanoro komentuoti, kokių priemonių žadama imtis. „Jeigu bus minia prie durų, Seimas bus blokuotas“, – tvirtino jis.

Sostinės policijos komisariatas vakar kreipėsi į žmones prašydamas nepažeisti įstatymų ir nedalyvauti akcijoje prie Seimo. Policija pabrėžė, kad nesankcionuoto mitingo dalyviai gali būti nubausti nuo 500 iki 2 tūkst. litų baudomis arba areštu iki 30 parų.

www.balsas.lt